ΣΦΕΕ: Η Ευρώπη πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στη θεραπεία σπάνιων ασθενειών

Η Ευρώπη θα πρέπει να μείνει πρωταγωνίστρια στην έρευνα και ανάπτυξη για τη θεραπεία των σπάνιων ασθενειών και αυτός είναι ένας από τους στόχους της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Ενόψει της Παγκόσμιας Εβδομάδας για τις Σπάνιες Παθήσεις (28 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου), ο ΣΦΕΕ εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του, κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου, συμμετείχε στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα “Time to act: Building a pharmaceutical framework fit for rare diseases” και οικοδεσπότη τον Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (ΕΛΚ) κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι ασθενών με σπάνια νοσήματα, από Ελλάδα και Ευρώπη, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της φαρμακοβιομηχανίας.

Από αριστερά ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η Public Affairs Manager του ΣΦΕΕ, κα Τζένη Παπαδονικολάκη, ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην επικείμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας και τη διπλή πρόκληση τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, να παραμείνει πρωταγωνιστής στην καινοτομία και την ανακάλυψη νέων θεραπειών μέσα από την Ε&Α και να διασφαλίσει τη βέλτιστη προσβασιμότητα σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η Ευρώπη είναι και πρέπει να παραμείνει πρωταγωνίστρια στη θεραπεία σπάνιων ασθενειών

Τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης ενός σταθερού και ισχυρού πλαισίου προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη και κυκλοφορία τουλάχιστον 200 νέων ορφανών φαρμάκων τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες περισσότερων από 6 εκατομμύρια Ευρωπαίων ασθενών με σπάνια νοσήματα.

Ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΣΦΕΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την πρόσβαση στα νέα φάρμακα και τόνισε τη δέσμευση της φαρμακοβιομηχανίας να υποβάλλει έγκαιρα αίτημα διάθεσης κάθε νέου προϊόντος σε όλες της χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο το κανονιστικό πλαίσιο και οι διαδικασίες που ισχύουν σε κάθε χώρα δεν διασφαλίζουν την έγκαιρη αξιολόγηση και αποδοχή των αιτημάτων αυτών. Θα πρέπει λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κοιτάξει και προς αυτή την κατεύθυνση αν θέλει να διασφαλίσει ουσιαστική μείωση των ανισοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι μέσα από τη συνεργασία κυβερνήσεων και φαρμακοβιομηχανίας να προκύψει ένα πλαίσιο Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το φάρμακο που θα καταστήσει την Ευρώπη ηγέτιδα στην ελκυστικότητα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τα σπάνια αλλά και κάθε είδους νοσήματα και όχι ουραγό, όπως τείνει να γίνει σήμερα.

Διαβάστε επίσης

“Μαζί και στο σπίτι” από το ΚΕΦΙ για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο

Ασύλληπτο – Με δικαστική απόφαση δεν θα θηλάζει το 6 μηνών μωρό της γιατί παρεμποδίζεται ο χρόνος του πατέρα με το παιδί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.