Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νοσογόνου παχυσαρκίας στην Ευρώπη, τόσο στους ενήλικες όσο και στους εφήβους και τα παιδιά. Πρόκειται για μια χρόνια πολυπαραγοντική νόσο με τουλάχιστον 4 συνιστώσες: γενετική, ενδοκρινολογική, μικροβιοτική και ψυχολογική.
Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1997 και ορίζεται ως η «μη φυσιολογική και υπερβολική συσσώρευση λίπους που μπορεί να βλάψει την υγεία». Είναι μια πραγματική μάστιγα της κοινωνίας μας, διότι είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί σήμερα μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Εκτιμάται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), ο οποίος παρουσιάζει ευθεία συσχέτιση με την ποσότητα του σωματικού λίπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στους ενήλικες το υπερβάλλον βάρος ορίζεται ως ΒΜΙ 25-30 kg/m2 και η παχυσαρκία ως ΒΜΙ ίσο ή μεγαλύτερο από 30 kg/m2.
Πανδημία του 21ου αιώνα
Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια που σημειώνει πρωτοφανή εξάπλωση τα τελευταία 30 χρόνια, λαμβάνοντας στις μέρες μας διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Ορίζεται ως η παρουσία ΒΜΙ άνω του 40 kg/m2 χωρίς κανένα συνοδό νόσημα, ή ΒΜΙ άνω του 35 kg/m2 με τουλάχιστον ένα συνοδό νόσημα. Αποτελεί ένα πρόβλημα με σοβαρές κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις και αφορά όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις.
Δύσκολη η θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας
Οι συμπεριφορικές διαταραχές (διατροφικές συνήθειες, καθιστική ζωή) και οι διακρίσεις στις οποίες υπόκεινται οι ασθενείς αυτοί, είναι περισσότερο επιβαρυντικοί παράγοντες παρά πραγματικές αιτίες, σε αντίθεση με τις τρέχουσες προκαταλήψεις. Επομένως, η θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας είναι δύσκολη επειδή πρέπει να είναι πολυπαραγοντική και να εξετάζει το άτομο στο σύνολό του.
Είναι πια σήμερα γνωστό ότι το υπερβολικό βάρος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου (π.χ. οισοφάγος, ορθό, μαστός, κ.ά.), υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις, κατάθλιψη, μεταβολικές διαταραχές όπως σακχαρώδης διαβήτης, οστεοαρθρίτιδα, οσφυαλγία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χολολιθίαση, υπογονιμότητα, αναπνευστική νόσο και διαταραχές ύπνου. Αυτές οι σοβαρές συνέπειες για την υγεία καθιστούν την παχυσαρκία μια ασθένεια που προκαλεί πρόωρη θνησιμότητα.
Αντιμετώπιση υπέρβαρων ασθενών και νοσογόνου παχυσαρκίας στα HealthSpot
Το τμήμα παχυσαρκίας των διαγνωστικών κέντρων HealthSpot ακολουθεί τις διεθνείς ισχύουσες πρακτικές γύρω από την αντιμετώπιση των υπέρβαρων ασθενών και της παχυσαρκίας. Προσφέρεται μία πολυπαραγοντική προσέγγιση σε συνδυασμό με τη συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες έχοντας ως σκοπό την πρόληψη της παχυσαρκίας και την απώλεια του πλεονάζοντος βάρους των ασθενών.
Το τμήμα, υπό την ευθύνη του δρ Παναγιώτη Λαΐνα MD, PhD, Αναπληρωτή Διευθυντή Χειρουργού του Metropolitan Hospital, προσφέρει στους ασθενείς μια πλήρη διεπιστημονική παρακολούθηση (παθολογική, ενδοκρινολογική, χειρουργική, διατροφολογική – διαιτολογική, ψυχολογική, κ.ά.).
Σε αυτήν, για περιπτώσεις όπου υπάρχει χειρουργική ένδειξη, συμπεριλαμβάνεται η προεγχειρητική παρακολούθηση, η χειρουργική διαχείριση κατά περίπτωση και η διά βίου μετεγχειρητική παρακολούθηση από την ομάδα των HealthSpot.
Διαβάστε επίσης
Καθ. Σουρβίνος: Γρίπη και RSV συναγωνίζονται την COVID-19, τι θα γίνει με την Κράκεν
3 συναισθήματα που μπορεί να νιώσετε τον πρώτο μήνα του γάμου σας