Επιστημονική διημερίδα, για τον καρκίνο του πνεύμονα, με τίτλο “Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν φοβόμαστε. Ενημερωνόμαστε!”, που θα πραγματοποιηθεί υβριδικά στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2022 στο Ξενοδοχείο Royal Olympic, στην Αθήνα, διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.ΟΚ).
Η θεματολογία της διημερίδας θα εστιάσει στην ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τις νέες θεραπευτικές επιλογές που προσφέρει η εξατομικευμένη ιατρική, τον ρόλο της απεικονιστικής τεχνολογίας και των βιοδεικτών και της αλληλούχισης νέας γενιάς/ΝGS, καθώς και τη σημασία των κλινικών μελετών στην αντιμετώπιση της ασθένειας.
Κλινικές μελέτες για τον καρκίνο του πνεύμονα
Η δεύτερη ημέρα της διημερίδας θα αποτελείται από ειδικό workshop με τίτλο: “Κλινικές Μελέτες για τον καρκίνο του πνεύμονα: Ο ρόλος των ασθενών”. Στόχος του workshop είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με τις κλινικές μελέτες, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για τη διενέργειά τους, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ασθενείς με τη συμμετοχή τους.
Οι οπτικές και προσεγγίσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, θα αποτελέσουν τη βάση για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει σε στρογγυλό τραπέζι, όπου θα συμμετέχουν οι ομιλητές, ασθενείς που έχουν συμμετάσχει σε σχετικές κλινικές μελέτες, αλλά και οι συμμετέχοντες στην διημερίδα.
Η Διημερίδα θα είναι ανοιχτή στο κοινό, αλλά και στους επαγγελματίες υγείας, τους διαμορφωτές πολιτικών υγείας, εκπροσώπους του ακαδημαϊκού χώρου και τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Σχετικά με την ΕΛΛ.ΟΚ
Η Eλληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ.νομιμοποιήθηκε με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών τον Ιούλιο 2016. Ιδρύθηκε το Νοέμβριο 2015 με απόφαση των 16 αρχικών ιδρυτικών της μελών και αποτελεί τη συνέχεια της άτυπης Διασωματειακής Επιτροπής για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο, που λειτουργούσε ήδη τέσσερα χρόνια, από το 2011.
Οι σύλλογοι ασθενών με καρκίνο λειτουργώντας σε εθελοντική βάση ως διαδικτυακή κοινότητα, με το διακριτικό τίτλο ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ. έκαναν σημαντικό έργο με ελάχιστες δυνάμεις. Μεταξύ των θεμάτων που χειρίσθηκε το άτυπο όργανο και κατέθεσε προτάσεις αναφέρομε ενδεικτικά τις εξής:
Κάλυψη της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής – ακτινοθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ – οικονομική επιβάρυνση ασφαλισμένων από ιδιωτικές κλινικές
Αποζημίωση εξόδων μετακίνησης σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους
Υποβολή προτάσεων στο Νόμο ΠΕΔΥ
Παρατηρήσεις στο Νομοσχέδιο για την ιδρυση Παρατηρητηρίου Ανοιας, Βελτίωση
Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων Υπουργείου Υγείας
Εκπροσώπηση οργανώσεων ασθενών στην Επιτροπή Ογκολογίας ΚΕΣΥ, στο ΚΕΣΥ, στην
Επιτροπή Τιμολόγησης Ακριβών Φαρμάκων
Ολοκληρωμένη φροντίδα κάθε ασθενούς με καρκίνο: άριστη διάγνωση, θεραπεία, ψυχο-κοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση, επανένταξη.
Διαβάστε επίσης
Αν κόψετε το κάπνισμα σε αυτή την ηλικία, είναι σαν να μην καπνίσατε ποτέ