Στην ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι αφιερωμένη η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων (26 – 30 Σεπτεμβρίου 2022).
Πρόκειται για τη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης κοινού για τις παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος, που υλοποιείται κάθε Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή
Ουρολογική Εταιρεία (Ε.A.U.), με τη συμμετοχή εθνικών ουρολογικών εταιρειών, Επαγγελματιών Υγείας και ασθενών από όλη την Ευρώπη.
Δείτε ΕΔΩ όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον καρκίνο ουροδόχου κύστης
Η κεντρική θεματική της φετινής εκστρατείας εστιάζει στην παρουσία αίματος στα ούρα
(αιματουρία), η οποία αποτελεί συχνά το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης – καθώς και άλλων ουρολογικών παθήσεων με δυνητικά σοβαρή επίπτωση στην υγεία του ατόμου (π.χ. ουρολοιμώξεις, λιθίαση, άλλες κακοήθειες). Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν στα συμπτώματα την πρέπουσα σημασία, με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται θέτοντας την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο.
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας με τη βοήθεια του ουρολόγου σας
Με κύριο μήνυμα «Μην υποφέρετε στη σιωπή. Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας με τη βοήθεια του Ουρολόγου σας», η εκστρατεία καλεί άνδρες και γυναίκες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την παρουσία αίματος στα ούρα και να απευθύνονται άμεσα σε έναν Ουρολόγο, προκειμένου να λάβουν όσο το δυνατόν νωρίτερα διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.
Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, ως μέλος της Ε.A.U. συμμετέχει και φέτος στη μετάδοση των μηνυμάτων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει η προβολή τηλεοπτικού σποτ με τίτλο #min agnoeis ta simadia, μέσω του οποίου οι θεατές παρακινούνται να μην αγνοούν την αιματουρία ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα ουρολογικής διαταραχής και να συμβουλεύονται τον ειδικό ιατρό.
Παράλληλα, πραγματοποιείται διανομή ενημερωτικού εντύπου σε δημόσιες και ιδιωτικές ουρολογικές κλινικές σε πανελλαδικό επίπεδο, με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών για την αιτιολογία, τη συμπτωματολογία, την πρόληψη και τη θεραπεία των εν λόγω παθήσεων.
Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μία από διαταραχές του ουροποιογεννητικού συστήματος, αλλά και απλές συμβουλές για την πρόληψή τους, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Ε. ΕΔΩ, καθώς και στην ελληνική εκδοχή της ιστοσελίδα της Ε.A.U. ΕΔΩ.
Διαβάστε επίσης
Η πρώτη γονιδιακή θεραπεία στην Ελλάδα σε ασθενή με σοβαρή απώλεια όρασης