Οι γυναίκες που ξεπερνούν την ηλικία των 40 ετών και με βάση κληρονομικούς παράγοντες είναι πιθανό να βρεθούν στη φάση της εμμηνόπαυσης. Η ηλικία που θα φτάσει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση ποικίλει αλλά κατά μέσο όρο συμβαίνει σε γυναίκες ηλικίας 40 έως 50 ετών.
Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στο γυναικείο σώμα και τα συμπτώματά που παρουσιάζει είναι αποτέλεσμα της πτώσης της παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης στις ωοθήκες.
Συμπτώματα
Τα πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες είναι οι διαταραχές στην περίοδο, οι εξάψεις και οι μεταπτώσεις στη διάθεση. Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι: πνευματική σύγχυση, διαταραχή στη μνήμη και τη σκέψη και τη συγκέντρωση, κυκλοθυμία, αίσθημα θλίψης και κάποιες φορές κατάθλιψη, διαταραχή στον ύπνο, απώλεια λίμπιντο ή ελαττωμένη επιθυμία για επαφή αλλά και ξηρότητα στον κόλπο.
Περίπου το 75% των γυναικών νιώθουν εξάψεις στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.Για να αποφύγεις τις πολλές εξάψεις: μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ, απόφυγε τα καυτερά φαγητά, το άγχος και τα πολύ ζεστά μέρη, προσπάθησε να χάσεις βάρος αν είσαι υπέρβαρη και ντύσου με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείς να αφαιρείς ρούχα σε κάθε έξαψη.
Κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν και μυϊκούς πόνους ή πόνους στις αρθρώσεις γνωστούς και ως αρθραλγία ή εναλλαγές στη διάθεση.
Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την υγεία των οστών
Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα ασβεστίου στα οστά, φτάνοντας μέχρι και την οστεοπόρωση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτη σε κατάγματα, πόνο στον ισχίο και τη σπονδυλική στήλη. Για να διαφυλάξεις την υγεία των οστών: Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα), πάρε συμπλήρωμα βιταμίνης D, ασκήσου τακτικά και με βάρη, μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ και απόφυγε το κάπνισμα.
Ορμονικές αλλαγές
Οι ορμονικές αλλαγές όπως συμβαίνει σε όλες τις χρονικές περιόδους, έτσι και στην εμμηνόπαυση μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καταπολεμήσει καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και άλλες καταστάσεις που συνδέονται με το γήρας και την εμμηνόπαυση.