Νέος καύσωνας διαρκείας από σήμερα, με πολλές από τις περιοχές της χώρας να θυμίζουν καμίνι. Οι κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία από τις υψηλές θερμοκρασίες πολλοί. Είναι πολύ πιθανή η θερμοπληξία και πρέπει να μάθουμε πώς να προφυλαχθούμε.
Γιατί πολλές φορές η έκθεση σε τόση ζέστη προκαλεί παθολογικές καταστάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση, ακόμη και σε θάνατο.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος “σπάσει” το κοντέρ, ξεπερνώντας τα ανεκτά όρια του ανθρώπινου οργανισμού; Πόσο πιθανή είναι η θερμοπληξία;
Πολύ πιθανή. Γιαυτό πρέπει να δίνουμε σημασία στα συμπτώματα.
Η θερμοπληξία εκδηλώνεται με ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 βαθμούς Κελσίου), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (δεν ιδρώνουμε πια) ξηρή και πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού, δυσκολία στην άρθρωση, παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.
Τα αρχικά συμπτώματα, που “δείχνουν” θερμοπληξία, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία.
Άμεση αντιμετώπιση
Πιο επιρρεπείς στις δυσμενείς επιπτώσεις του καύσωνα είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυοι και όσοι ταλαιπωρούνται από κάποιο χρόνιο νόσημα. Φυσικά δεν αποκλείεται να πάθουν θερμοπληξία και άνθρωποι νέας ή μέσης ηλικίας, που είναι υγιείς.
Επιπλέον, όσοι βρίσκονται σε θεραπεία, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουν με τον γιατρό τους, καθώς, σε συνθήκες καύσωνα, συχνά απαιτείται τροποποίηση στη δοσολογία των φαρμάκων και εξατομικευμένες συστάσεις.
Τι πρέπει να κάνουμε αν κάποιο άτομο εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα και φοβόμαστε για θερμοπληξία;
Ιδανικά πρέπει να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο. Αλλά, μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να το βοηθήσουμε να ρίξει θερμοκρασία. Πώς;
- Να το μεταφέρουμε γρήγορα σε κάποιο σκιερό και δροσερό μέρος, ιδανικά με κλιματισμό.
- Να το γδύσουμε και να του βάλουμε παγάκια ή κρύα επιθέματα στις μασχάλες, στον λαιμό και στη βουβωνική περιοχή.
- Να τον πλύνουμε με κρύο νερό.
- Να το βοηθήσουμε να κάνει ένα ντους, αν αυτό είναι εφικτό.
- Να του δώσουμε να πιει μικρές γουλιές νερού.
Καμίνι η χώρα
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καύσωνας θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει τους 41ν βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Παράλληλα ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης από τα δυτικά.
Ο υδράργυρος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι και την Παρασκευή. Την Πέμπτη η μέγιστη θερμοκρασία στα ανατολικά και στα νότια ηπειρωτικά θα φθάσει τους 41ν με 43ς βαθμούς. Πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει από το Σάββατο, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και βροχές.
Πώς να προφυλαχθούμε
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, υπάρχουν τρόποι να προφυλαχθούμε από την θερμοπληξία, αλλά και από την κόπωση και την ατονία, που συνοδεύουν τις μετακινήσεις, στην πόλη ειδικά, όταν “ψήνει ο ήλιος το ψωμί”. Συνοψίζονται στους εξής:
- Παραμονή σε χώρους με κλιματισμό.
- Χρήση καπέλου από υλικό, που επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
- Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς, που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.
- Αποφυγή της ηλιοθεραπείας και της άθλησης σε εξωτερικό χώρο (π.χ. τρέξιμο).
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
- Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας, που δεν διαθέτουν κλιματισμό.
- Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό.
- Μικρά και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
- Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και από τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
- Οι ηλικιωμένοι να μην μένουν μόνοι τους.