Ο εμβολιασμός τόσο του γυναικείου όσο και του αντρικού πληθυσμού αλλά και ο προσυμπτωματικός έλεγχος με τα HPV DNA tests, αποτελούν ισχυρά όπλα ενάντια σε μια σειρά μορφών καρκίνου αλλά και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καρκινακι, ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία», σε συνεργασία με το www.iatronet.gr, με θέμα «Μιλάμε Ανοιχτά για τον HPV: η πρόληψη είναι στο χέρι σου».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» κ. Γιάννης Λιάρος, η ένταξη των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης στο σύνολο του πληθυσμού παραμένουν κορυφαίες προτεραιότητες για την οργάνωση.
Θετική προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η ανταπόκριση του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση.
Τον ίδιο στόχο στήριξαν με τους χαιρετισμούς τους τόσο η Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη όσο και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ κ. Γιώργος Στεργίου.
Στη σημασία της πρόληψης στάθηκαν ιδιαίτερα οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση με τις ομιλίες τους, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι προς το παρόν ο μόνος καρκίνος που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού και του προσυμπτωματικού ελέγχου.
Η κα Κατερίνα Κατσιμπάρδη, Παιδίατρος – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός Υπότροφος Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας (ΠΟΑιΜ) στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ – Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», τόνισε ότι περισσότερες από 16 χώρες έχουν ήδη εντάξει το εμβόλιο για τα αγόρια στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, κάτι που εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει και στη χώρα μας.
Η κα Κατσιμπάρδη ξεκαθάρισε ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν περιέχουν τον ιό και άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να προκαλέσουν καρκίνο, ενώ σημείωσε ότι κυκλοφορούν ήδη σε 190 χώρες, έως σήμερα έχουν χορηγηθεί πάνω από 100 εκατ. δόσεις παγκοσμίως και έχουν αποδειχθεί ασφαλή.
Αναφερόμενος στους τρόπους προστασίας του αναπαραγωγικού συστήματος ο κ. Δημήτρης Χαϊδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας πέρα από τον εμβολιασμό τόνισε την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλες τις γυναίκες.
Από την πλευρά του κ. Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, μίλησε για την αξία όχι μόνο του εμβολίου κατά του HPV αλλά συνολικά των εμβολιασμών για την προστασία της υγείας του γενικού πληθυσμού, σημειώνοντας ότι τα διδάγματα της πανδημίας covid19 πρέπει να κάνουν την στάση όλων πιο θετική απέναντι στον εμβολιασμό. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Vaccelerate, που στόχο έχει τη δημιουργία ενός ισχυρού, εναρμονισμένου πανευρωπαικού δικύτου για κλινικές μελέτες εμβολίων φάσης 2 και 3 έναντι της covid19.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του κ. Επαμεινώνδα Λοράνδου, Ψυχοθεραπευτή-Θεραπευτή ζεύγους, οικογένειας και ομάδας, που μίλησε για την αξία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών και για την προστασία της υγείας τους.
Ειδική παρέμβαση εκ μέρους της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV έκανε η Project Manager κα Μένια Κουκουγιάννη, η οποία παρουσίασε τους στόχους της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV και τόνισε την σπουδαιότητα της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη τους.
Την εκδήλωση έκλεισε η κα Πίστη Κρυσταλλίδου, Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Win Cancer» η οποία ταυτίστηκε με την άποψη ότι η συνεργασία είναι το κλειδί για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων τόσο για την ενημέρωση όσο και για την ουσιαστική πρόληψη στο γενικό πληθυσμό.
Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική στήριξη των εταιρειών MSD Greece και Roche.