Άδωνις: Η Ελλάδα, για το μέγεθός της, είναι μια μικρή υπερδύναμη στην παραγωγή φαρμάκων

«Εκτός από εκατομμύρια πρόβατα που παράγει η Ελλάδα, πραγματικά παράγει όμως φάρμακα και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα, για το μέγεθός της, είναι μια μικρή υπερδύναμη», είπε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι περίπου το 12% της κατανάλωσης των φαρμάκων στην ΕΕ παράγεται σε κάποιο ελληνικό εργοστάσιο.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, με τίτλο «29th Annual Government Roundtable – Walking steadily across a tightrope of uncertainty», αναφέρθηκε στο παρόν και στο μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη συμβολή της στην οικονομία και το ΕΣΥ. Στην ίδια συζήτηση, πήραν μέρος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτριος Δέμος και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας (HERA).

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος παραγωγής φαρμάκων και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

H Ελλάδα, για το μέγεθός της, είναι μια μικρή υπερδύναμη

«Εκτός από εκατομμύρια πρόβατα που παράγει η Ελλάδα, πραγματικά παράγει όμως φάρμακα και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα, για το μέγεθός της, είναι μια μικρή υπερδύναμη», είπε ο υπουργός. Περίπου το 12% της κατανάλωσης των φαρμάκων στην ΕΕ παράγεται σε κάποιο ελληνικό εργοστάσιο.

Σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση με πράξεις και όχι με λόγια, με συγκεκριμένες πολιτικές, έχει συμβάλλει καθοριστικά για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Αναφέρθηκε στις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά και από πολυεθνικές εταιρείες, μέσω του επενδυτικού clawback και των κινήτρων που δόθηκαν. Οι επενδύσεις αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν και νέες επενδύσεις, που θα επιτρέψουν να έχουμε γερές βάσεις στην παραγωγή.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η εξέλιξη του ενδεικτικού clawback και για την επόμενη τριετία με επιπλέον χρηματοδότηση από την κρατικό προϋπολογισμό, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός είπε σχεδιάζεται η εφαρμογή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, φίλτρου που συνδυάζει το spc των φαρμάκων με το ICD 10, ώστε να φιλτράρεται εάν ένα φάρμακο έρχεται σε αντίθεση με κάποιο άλλο που λαμβάνεται. Η ετήσια εξοικονόμηση από την εφαρμογή του μπορεί να ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, το μέτρο θα εφαρμοστεί μέσα στο 2025 για «να πετύχουμε μία ουσιαστική εξοικονόμηση, ώστε μαζί με την επιπλέον χρηματοδότηση που έχουμε εξασφαλίσει και την θέσπιση του Ταμείου Καινοτομίας, να φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, που θα μπορεί να υποδεχθεί τις νέες καινοτόμες θεραπείες και ταυτόχρονα να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να λειτουργεί ομαλά η αγορά».

Ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ΠΕΦ), μέλος ΔΣ, Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), εκτελεστικό μέλος ΔΣ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, έκανε λόγο για ένα ασταθές περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για πρώτη φορά έχουμε ένα εκκρεμές περιβάλλον όπου η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να ξαναγράφει ένα αφήγημα και ως προς την ασφάλεια και ως προς το κομμάτι της ανταγωνιστικότητας και βέβαια ποιο θα είναι το νέο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο για την Ευρώπη τα επόμενα 30 χρόνια».

Πρέπει να βάλουμε κάποιες ευρωπαϊκές και κάποιες εθνικές σταθερές. Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο επενδυτικό κενό και παρά τα θετικά βήματα το επενδυτικό κενό αγγίζει τα 12 με 15 δισ. το χρόνο. Παράλληλα έχει μεγάλη εξάρτηση από υπηρεσίες, άρα πολύ μικρότερη συμμετοχή της βιομηχανία και της παραγωγής στο ΑΕΠ. «Αυτά εάν δεν λυθούν θα ξαναμπούμε μνημόνιο», είπε ο κ. Τρύφων.

Πρόσθεσε ότι το δημόσιο χρήμα πρέπει να κατευθύνεται σε αναπτυξιακούς κλάδους και αναφερόμενος στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία σημείωσε ότι βρίσκεται μέσα στους τρεις κλάδους που χρησιμοποίησε τα 300 εκατ. που πήρε με τεράστια προστιθέμενη αξία.

Μίλησε επίσης για περισσότερα κίνητρα για τις ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο Δημήτριος Δήμος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, DEMO, αντιπρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ΠΕΦ). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτριος Δέμος, αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία έχει επενδύσει πάνω από 800 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, αρχίζει να υπάρχει ανάπτυξη στην περιφέρεια. «Σήμερα μιλάμε για έναν αναπτυξιακό και επενδυτικό οργασμό που γίνεται σε όλη την Ελλάδα».

Μίλησε για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για τους νέους. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΦ κάνει εκδηλώσεις επαγγελματικού προσανατολισμού για να ενταχθούν νέα παιδιά στις επιστήμες του φαρμάκου.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στον Τομέα της Υγείας (HERA). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι τα μεγάλα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας της Υγείας είναι η γεωπολιτική αστάθεια, η αντιμικροβιακή αντοχή, η κυβερνοασφάλεια, η κλιματική κρίση και η βιοσφάλεια.

Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτονομία, αυτάρκεια και ανταγωνιστικότητα.

«Μέσα σε αυτή την αναταραχή, είναι ευκαιρία και για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη Ευρώπη να καταστεί τεχνολογικά κυρίαρχη», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Εντυπωσιακή η βαθμολογία που δίνουν οι πολίτες στο Νοσοκομείο Μεταξά – Τι έδειξε η αξιολόγηση

Ήλιος και παιδιά: Η σημασία της φωτοπροστασίας από μικρή ηλικία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.