Ασφαλιστικές εταιρείες vs ιδιωτικών κλινικών: «Πόλεμος» για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Δεν έχει τέλος ο «πόλεμος» ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις ιδιωτικές κλινικές. Οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, που έχουν επιβάλει οι ασφαλιστικές, προκαλούν αναστάτωση και προβληματισμό, καθώς επηρεάζουν άμεσα περίπου 340.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι διατηρούν συμβόλαια εγγυημένης ανανέωσης.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες «πετούν το μπαλάκι» στις ιδιωτικές κλινικές, κατηγορώντας τις για αυξήσεις στις δαπάνες υγείας, που αφορούν σε καινοτόμες επεμβάσεις και νοσήλια.

Για το θέμα αναμένεται να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών κάνουν λόγο για παραφιλολογία και αρνούνται τις ευθύνες, επιρρίπτοντάς τις στις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Πόλεμος» για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Πηγές από τις ιδιωτικές κλινικές έλεγαν στο Healthstories και στο Mononews ότι αναζητούν έναν αξιόπιστο φορέα, στον οποίο να αναθέσουν τη διενέργεια μελέτης, προκειμένου να διαφανεί ότι δεν ευθύνονται εκείνες για τις αυξήσεις και ότι δεν έχουν επιβαρύνει τον κλάδο.

Οι αυξήσεις στα ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας προκαλούν απόγνωση στους ασφαλισμένους, που ενίοτε διακόπτουν την ασφάλειά τους, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στα πολλά έξοδα – κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές κάνουν αυξήσεις της τάξης του 12-14%.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, από την πλευρά τους, λένε ότι δεν έχουν ξεπεράσει το 2-3% στις αυξήσεις των τιμοκαταλόγων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Παράλληλα κάνουν λόγο για μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στις αποπληρωμές τους, που συχνά φτάνουν ακόμη και τον έναν χρόνο, ενώ κατηγορούν τις ασφαλιστικές ότι βάζουν κόφτη σε καινοτόμες επεμβάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, που άρχισε να εφαρμόζεται από τα τέλη της δεκαετίας ’90 και οι ασφαλιστικές δεν την κάλυπταν μέχρι το 2010. Στην ίδια λογική, όπως μας έλεγαν οι ίδιες πηγές, απορρίπτουν τις ρομποτικές επεμβάσεις, «οι νέες επαναστατικές τεχνικές είναι κοστοβόρες, αλλά δεν γίνεται να τις εγκρίνεις δέκα χρόνια μετά», αναφέρουν συγκεκριμένα.

Έρχεται κυβερνητική παρέμβαση

Το ζήτημα απασχόλησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Αναμένεται να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου να προστατευθούν οι ασφαλισμένοι με ισόβια συμβόλαια (ασφαλιστήρια με εγγυημένη ανανέωση).

Εξάλλου η αντιπαράθεση μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών έχει φέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο γενίκευσης της εφαρμογής των DRGs (Diagnosis-Related Groups) και στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του ποιος πληρώνει (ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιώτης).

Υπενθυμίζεται ότι τα DRGs είναι διεθνώς εφαρμοζόμενα συστήματα ταξινόμησης και αποζημίωσης νοσηλειών. Κάθε νοσηλεία ταξινομείται με έναν κωδικό DRG, στον οποίο αντιστοιχεί μια τιμή, που είναι το ποσό, που πρέπει να πληρωθεί από τον ασθενή ή τον ασφαλιστικό φορέα του. Εκτιμάται ότι η εφαρμογή τους και στον ιδιωτικό τομέα θα βοηθήσει σημαντικά στη συγκράτηση των δαπανών υγείας και θα προωθήσει τη διαφάνεια.

Στην εφαρμογή των DRGs αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ οι ιδιωτικές κλινικές ζητούν να επανεξεταστεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Επιτακτικά έχει τεθεί από τις ασφαλιστικές και η επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων υγείας από τον φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Πηγές από τις ιδιωτικές κλινικές τονίζουν ότι «η ιδιωτική υγεία είναι πυλώνας του συστήματος υγείας, όπως και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οφείλουμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να βρούμε έναν τρόπο, να χρηματοδοτηθεί το σύστημα και να είναι βιώσιμο. Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι τεράστιες και οι νέες τεχνολογίες πανάκριβες».

Διαβάστε επίσης

Σπαθόλαδο: Πού κάνει καλό και πότε πρέπει να αποφεύγεται

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Νέα θεραπεία με φωτοβιοδιέγερση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.