Οδηγίες για όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Πόσο κινδυνεύουν οι εμβολιασμένοι
Σύμφωνα με το ECDC, όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο να νοσήσουν με Covid-19 εφόσον είναι νέοι ή μεσήλικες και δεν έχουν κάποιο παράγοντα υψηλού κινδύνου. Πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Για τις μεγαλύτερες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες, ο κίνδυνος είναι χαμηλός.
Επιπλέον, οι ειδικοί του ECDC υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος νέος ή μεσήλικας ανεμβολίαστος τον ιό όταν έρθει σε επαφή με κάποιον πλήρως εμβολιασμένο είναι πολύ χαμηλός. Ο αντίστοιχος κίνδυνος χαρακτηρίζεται ως μέτριος για τις μεγαλύτερες ηλικίες και τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τι επιτρέπεται και τι όχι μετά τον εμβολιασμό
Με αυτά τα δεδομένα το ECDC συνιστά:
- Οι συναντήσεις μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων ατόμων μπορούν να γίνονται με πιο χαλαρούς περιορισμούς ως προς την απόσταση και τη χρήση μάσκας
- Όταν ένα ανεμβολίαστο άτομο (ή ανεμβολίαστα μέλη του ίδιου νοικοκυριού) έρχονται σε επαφή με πλήρως εμβολιασμένα άτομα, μπορούν επίσης να μην τηρούν αυστηρά τις αποστάσεις και να μη φορούν μάσκα, αρκεί να μην έχουν παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Covid-19
- Οι πλήρως εμβολιασμένοι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα πρέπει να ακολουθούν τα ήδη υπάρχοντα πρωτόκολλα απομόνωσης. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, ανάλογα και με μια σειρά από άλλες παραμέτρους, όπως το επιδημιολογικό φορτίο της εκάστοτε περιοχής, το είδος του εμβολίου που χορηγήθηκε κ.ά.
- Αντίστοιχα, οι περιορισμοί μπορούν να τροποποιηθούν στους χώρους εργασίας αλλά και στα ταξίδια, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι απαιτούμενες παράμετροι.
- Με τα σημερινά δεδομένα της Ευρώπης, τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται σε μαζικές συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους.