Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Εκδήλωση «Διαβήτης και Ευζωία», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.), η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία (Ε.Ε.Ε.) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.), την Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημαντικότητα της σωστής διαχείρισης του διαβήτη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών κα Θεοφανία Τσαχαλίνα. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε. κα Αναστασία Μαυρογιαννάκη, τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε. καθηγητή Νεοκλή Γεωργόπουλο, την Ταμία της ΕΛ.Ο.ΔΙ. κα Κωνσταντίνα Μπουμάκη, την Πρόεδρο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. κα Σοφία Μανέα και τον Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κ. Χρήστο Δαραμήλα.
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, κατά τον χαιρετισμό του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο διαβήτης και η παχυσαρκία αποτελούν παγκόσμιες προκλήσεις που επηρεάζουν κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Σήμερα, δεν μιλάμε απλώς για την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση και η διαχείριση, σε συνδυασμό με τη συνεργασία των ειδικοτήτων, είναι κρίσιμες. Το ΕΚΠΑ πρωτοπορεί μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση επιστημόνων και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για καλύτερη ζωή των ασθενών».
Δωρεάν εξετάσεις για τον διαβήτη
Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Αισθάνθηκα θεσμική και ηθική μου υποχρέωση να στηρίξω την προσπάθεια αυτή κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη, που αποτελούν σοβαρές απειλές για τη χώρα μας. Το Υπουργείο Υγείας, από τις 15 Δεκεμβρίου, ξεκινά το Πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης, περιλαμβάνοντας εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση διαβήτη και ειδικές δράσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ενήλικες και παιδιά. Με τη βοήθεια της επιστήμης, στόχος μας είναι η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.»
Η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών, κα Τσαχαλίνα Θεοφανία, δήλωσε: «Η σημερινή πρωτοβουλία δεν είναι απλώς ένας ακόμη σταθμός ενημέρωσης. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης με στόχο να στηρίξουμε και να αναδείξουμε τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών με διαβήτη και των οικογενειών τους. Στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχουμε στόχο να υποστηρίζουμε τα άτομα με ΣΔ και να βοηθούμε όλους τους φορείς που προσπαθούν να προσφέρουν καλύτερες λύσεις και να βελτιώσουν τις προοπτικές των ασθενών. Η παρουσία όλων μας εδώ αποδεικνύει την δέσμευση μας για ένα κόσμο όπου ο καθένας θα έχει πρόσβαση σε έγκαιρη ενημέρωση θεραπευτικές επιλογές και ουσιαστικά κοινωνική υποστήριξη».
H Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, κα Αναστασία Μαυρογιαννάκη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος της φετινής εκστρατείας είναι η ανάδειξη της ευζωίας στη φροντίδα του Διαβήτη, εστιάζοντας στις ψυχικές και συναισθηματικές πτυχές της ζωής. Η συνεχής υποστήριξη των ατόμων με Διαβήτη από τους λειτουργούς υγείας, τους οικείους, την πολιτεία συμβάλλει στη βέλτιστη ποιότητα ζωής. Οι λειτουργοί υγείας έχουν καθοριστικό ρόλο στην ισορροπημένη διαχείριση της νόσου. Είναι επιτακτική ανάγκη η ολοκληρωμένη άσκηση της ιατρικής εξειδίκευσης, η σύσταση θέσεων εξειδικευμένων ιατρών και η μετεκπαίδευση στον Διαβήτη τωνλοιπών επιστημόνων υγείας».
Ο σακχαρώδης διαβήτης και η αντιμετώπισή του τον 21ο αιώνα
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, κ. Νεοκλής Γεωργόπουλος, δήλωσε: «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η αντιμετώπισή του τον 21ο αιώνα χαρακτηρίζονται από ένα αντιφατικό δίπολο: Ενώ τεράστια βήματα προόδου γίνονται όσον αφορά τη θεραπεία, ταυτόχρονα η επίπτωση της νόσου και των συνοσηροτήτων της στον παγκόσμιο πληθυσμό αυξάνουν ραγδαία. Συνεπώς, είναι απολύτως απαραίτητη η ένταξη της αντιμετώπισής του εντός πλαισίου συνολικότερων παρεμβάσεων αλλαγής του τρόπου ζωής».
Η Ταμίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, κα Κωνσταντίνα Μπουμάκη, τόνισε «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ήταν μεγάλη τιμή της ΕΛ.Ο.ΔΙ. η συμμετοχή της σε μία τόσο αξιόλογη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Ας αποτελέσει εφαλτήριο συνεργασίας ιατρικών συλλόγων, συλλόγων ασθενών και λοιπών φορέων η υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων, με μόνη προτεραιότητα το όφελος των ατόμων με Διαβήτη».
Συμπληρωματικά, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη, κα Σοφία Μανέα επισήμανε, «Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Α.Ν.Δ. δίνουμε δυναμικό παρών στη συγκεκριμένη εκδήλωση, μέσω της οποίας επιθυμούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υποστηρίξουμε πολύπλευρα τα παιδιά και τους νέους με Διαβήτη τύπου 1. Ο καθημερινός μας αγώνας έχει συμμάχους και ακόμη και αν έχει δυσεπίλυτα προβλήματα, θα παλέψουμε όλοι μαζί, με οδηγό την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτουμε για να αλλάξουμε τα κατεστημένα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που θα αντιμετωπίσει ευπρεπώς και ισάξια τα παιδιά και τους νέους με διαβήτη, προσφέροντας τους ποιότητα ζωής μέσω προηγμένων συστημάτων τεχνολογίας, όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κ. Χρήστος Δαραμήλας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Η εκδήλωση «Διαβήτης και Ευζωία» αποτελεί σταθμό για το σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας. Είναι, η πρώτη εκδήλωση, που γίνεται ποτέ, από το σύνολο των φορέων του Σακχαρώδη Διαβήτη. Αυτή η προσπάθεια σύμπραξης, που ξεκίνησε τώρα, πρέπει να αποτελέσει τη «γροθιά» στις διεκδικήσεις του σακχαρώδη διαβήτη τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους πάσχοντες, ώστε οι πιέσεις μας να οδηγήσουν στην “Ευεξία του Διαβήτη”».
Διαβάστε επίσης
Υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο Αναμόρφωσης του Προσωπικού Ιατρού
Θεραπεία για την διακοπή του καπνίσματος και για το στερητικό σύνδρομο, από το βρετανικό ΕΣΥ