Τσίμπημα από καφέ αράχνη: Πώς χάθηκε ένας 48χρονος άνδρας στον Πύργο

Το τσίμπημα από καφέ αράχνη, είναι πιθανότατα η αιτία που έχασε τη ζωή του ένας άνδρας 48 χρονών, στον Πύργο.

Όπως δήλωσε, στο Star η διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, «δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Από τις περιγραφές θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης» σημείωσε.

Οι πρώτες πληροφορίες και με βάση την εμφάνιση και την εξέλιξη των συμπτωμάτων ο άνδρας τσιμπήθηκε από καφέ αράχνη την περασμένη Κυριακή, χωρίς όμως να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο δήγμα.

Τη Δευτέρα ένιωσε αδιαθεσία και επισκέφθηκε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο Πύργου. Μετά από λίγες ώρες, οι πόνοι ήταν αφόρητοι και η γενική κατάσταση της υγείας του είχε αλλάξει προς το χειρότερο.

Το μεσημέρι της Τρίτης εισήχθη στο νοσοκομείο Πύργου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν φλεγμονή στο πόδι. Την Τετάρτη διασωληνώθηκε και το μεσημέρι της Πέμπτης απεβίωσε. Σήμερα αναμένεται η ιατροδικαστική εξέταση.

Τι προκαλεί το τσίμπημα καφέ αράχνης

Το τσίμπημα από την καφέ αράχνη, νεκρώνει το δέρμα, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με της γάγγραινας.

Η εμφάνιση νεκρωτικής δερματικής βλάβης (νεκρωτικός αραχνιδισμός) είναι η αντίδραση στο δηλητήριο της αράχνης. Πέρα από τις νεκρωτικές βλάβες, υπάρχει κοκκινίλα (ερύθημα), οίδημα και φουσκάλες με υγρό (πομφόλυγα) ενώ εμφανίζονται πονοκέφαλος, πυρετός, αρθραλγίες, υπόταση, σπασμοί κ.α..

Σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), τα τοπικά νεκρωτικά στοιχεία εμφανίζονται μέσα στο πρώτο 24ωρο, ενώ τα υπόλοιπα μετά τη δεύτερη-τρίτη ημέρα.

Εάν παρουσιαστούν συμπτώματα είναι αναγκαία η άμεση ιατρική φροντίδα. Οι πρώτες βοήθειες περιλαμβάνουν ψυχρά επιθέματα με κρύο νερό, τα οποία μειώνουν τη δράση του δηλητηρίου και περιορίζουν την εξέλιξη της νέκρωσης.

Καφέ αράχνη στην Ελλάδα

Η καφέ αράχνη βρίσκεται κυρίως σε υπόγεια, παλιά κτίρια, σκάλες, σοφίτες, σκάλες ή κάτω από έπιπλα.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό της ΕΔΑΕ, δεν υπάρχουν στοιχεία για τα τσιμπήματα αραχνών στην Ελλάδα. Παλαιότερες εντομολογικές μελέτες έχουν εντοπίσει το είδος σε πολλές περιοχές της Κρήτης, όπου έχει ενοχοποιηθεί για πολλά περιστατικά νεκρωτικού αραχνιδισμού.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Η γρήγορη λίστα, οι αθώες εξαγωγές και οι κόφτες

Παρατηρητήριο Κοπέρνικος: Το 2024 θα είναι το πιο θερμό έτος στα παγκόσμια χρονικά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.