Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων παρουσιαστούν από την κακοκαιρία.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (4/7) ενεργοποιήθηκε και το 112 στην Αττική με προειδοποιητικό μήνυμα «για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από το μεσημέρι σήμερα έως και τις πρώτες βραδινές ώρες» καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους , όσο διαρκεί η κακοκαιρία και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Επιχειρησιακό σχέδιο για την κακοκαιρία

Ήδη από χθες στην Πυροσβεστική έχει τεθεί σε εφαρμογή τo επιχειρησιακό σχέδιο, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Κακοκαιρία: Δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων 

Λόγω της εκδήλωσης των ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 86 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων.

Συγκεκριμένα:

• Στην Περιφέρεια Αττικής 80 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 14 αντλήσεις υδάτων

• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 6 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 αντλήσεις υδάτων

Εν τω μεταξύ, στο νέο επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο θα έχουν υψηλή ραγδαιότητα, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, η κακοκαιρία θα επηρεάσει:

α. Την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως νωρίς το απόγευμα.

β. Τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το απόγευμα.

γ. Την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο στην Αττική η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι υψηλή, με μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Διαβάστε επίσης 

Κακοκαιρία: Τι πρέπει να προσέχουμε, όταν οδηγούμε σε χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες

Πώς ταξιδεύουν οι Έλληνες; Έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.