Τι είναι η «αστική θερμική νησίδα» που επηρεάζει τις μεγάλες πόλεις

H υψηλή θερμοκρασία το καλοκαίρι προκαλεί θερμική καταπόνηση που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη θνησιμότητα, ιδιαίτερα στα ευάλωτα άτομα. Για την «αστική θερμική νησίδα», δηλαδή τη διαφορά θερμοκρασίας από περιοχή σε περιοχή στα μεγάλα αστικά κέντρα που επιτείνει το αίσθημα της δυσφορίας μίλησε στην «ΕΡΤ» η Δάφνη Παρλιάρη, ερευνήτρια στο εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ λέγοντας ότι οφείλεται στον τρόπο συμπεριφοράς των δομικών υλικών.

​«Τα μεγάλα αστικά κέντρα επηρεάζονται από το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, το οποίο περιγράφει τη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στο κέντρο μιας πόλης και τις γειτονικές μη αστικές ή αγροτικές περιοχές. Είναι φαινόμενο που το καταλαβαίνουμε διαισθητικά, πολύ εύκολα» ανέφερε η κα Παρλιάρη δίνοντας ως παράδειγμα την θερμική ανακούφιση που νιώθει κάποιος όταν βρίσκεται στη σκιά ενός δέντρου σε σχέση με το αν είναι εκτεθειμένος σε συνθήκες καύσωνα μέσα σε μια πόλη.

Τι είναι η «αστική θερμική νησίδα»

«Η αστική θερμική νησίδα, η οποία είναι ξεκάθαρα ανθρωπογενές φαινόμενο, έχει σαν κύριο αίτιο την αντικατάσταση των φυσικών επιφανειών όπως είναι το πράσινο (γκαζόν, φυτά, δέντρα) με δομικά υλικά όπως είναι το τσιμέντο, το μπετόν ή άσφαλτος, τα οποία έχουν τελείως διαφορετικές θερμικές ιδιότητες από τις φυσικές επιφάνειες» σημείωσε η ερευνήτρια στο ΑΠΘ.

Περιγράφοντας το αστικό τοπίο στη χώρα μας δήλωσε ότι «οι ελληνικές πόλεις είναι πόλεις που δεν έχουν μεγάλες εκτάσεις πρασίνου. Επομένως, όλα αυτά τα οικοδομικά υλικά το βράδυ δίνουν πίσω τη θερμότητα που κέρδισαν τη μέρα και αυτό».

H μεταδιδακτορική ερευνήτρια εστίασε παράλληλα στο πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός τη νύχτα στις υψηλές θερμοκρασίες, εξηγώντας ότι γίνεται πιο επιρρεπής σε άλλους κινδύνους, όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και υποκείμενα νοσήματα.

«Αστική θερμική νησίδα» στις μεγαλούπολεις

Η μελέτη έδειξε ότι οι μεγαλουπόλεις ανεβάζουν θερμοκρασία πιο γρήγορα (0,69 βαθμοί ανά δεκαετία κατά μέσο όρο) από τις μικρότερες πόλεις (0,41 βαθμοί). Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι είναι ο παράγων που συμβάλλει περισσότερο σε αυτή την υπερθέρμανση των αστικών συγκροτημάτων (στο 90% των περιπτώσεων), καθώς επίσης η ολοένα μεγαλύτερη επέκταση των τελευταίων, ιδίως στις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου.

Δήμος Αθηναίων: Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενες αίθουσες για τον καύσωνα

Στο μεταξύ, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, ο Δήμος Αθηναίων θα διαθέσει από τη Δευτέρα 10/6, από τις 9:00 έως και τις 21:00, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, επτά Λέσχες Φιλίας (ΛΕΦΙ) του Δήμου Αθηναίων με κλιματισμό.

Συγκεκριμένα:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη 22 και Δύμης

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 21092000269

2. Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109240403

3. Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103423716

4. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 και Άστρους

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105140877

5. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2102012334

6. Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108815877

7. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου και Βαθέος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106459890

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης 

7 σωτήριες κινήσεις για την προστασία της καρδιάς το καλοκαίρι από τις υψηλές θερμοκρασίες

Αυτές οι δύο ελληνικές παραλίες μπήκαν στις 50 καλύτερες του κόσμου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.