Προειδοποίηση ΠΟΥ για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι 99 από τις 100 πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο βρίσκονται στην Ασία, αποκαλύπτει νέα έρευνα, που προειδοποιεί ωστόσο πως η μόλυνση του περιβάλλοντος αφορά δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και δυνητικά όλους μας.

Από τις τουλάχιστον 7.000 πόλεις όπου διενεργήθηκαν μετρήσεις, μόλις το 9% πληρούσε τα πρότυπα ποιότητας αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ορίζει πως το μέσο ετήσιο επίπεδο PM2.5 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Η μελέτη εστίασε στα μικρά αιωρούμενα σωματίδια (Particulate Matter) PM2,5, τα οποία αποτελούν τον μικρότερο, αλλά και πιο επικίνδυνο ρύπο.

Από τις 100 πιο «ρυπογόνες» πόλεις, οι 83 βρίσκονταν στην Ινδία και υπερέβαιναν κατά τουλάχιστον δέκα φορές τα όρια ποιότητας ατμόσφαιρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ελλάδα και ατμοσφαιρική ρύπανση

Ειδικότερα, η Εκθεση Ποιότητας Ατμόσφαιρας (IQAir) ανέλυσε δεδομένα από 7.812 πόλεις σε 134 χώρες και εδάφη του κόσμου. Τα στοιχεία προέκυψαν από τουλάχιστον 30.000 σταθμούς παρακολούθησης – που λειτουργούν υπό την αιγίδα ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, κυβερνητικών φορέων, ΜΚΟ, ιδιωτικών εταιρειών και πολιτών-επιστημόνων.

«Διαπιστώνουμε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίπτωση σε κάθε μέρος της ζωής μας» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της IQAir, Φρανκ Χάμες. «Και συνήθως, σε κάποιες από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ρύπανση, πιθανώς αφαιρεί από τρία έως έξι χρόνια από τη ζωή των ανθρώπων. Και πριν από αυτό οδηγεί σε πολλά χρόνια οδύνης που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν η ποιότητα του αέρα ήταν καλύτερη», προσθέτει.

Η Μπεγκουσαράι, στο κρατίδιο Μπιχάρ της Ινδίας, ήταν το 2023 η πόλη με τη μεγαλύτερη ρύπανση στον κόσμο, με ετήσια συγκέντρωση PM2.5 118,9 – 23 φορές περισσότερο από τα όρια του ΠΟΥ.

Η Ελλάδα σε γενικές γραμμές φαίνεται να διατηρεί μια καλή ποιότητα αέρα, με λίγες εξαιρέσεις, όπως κάποιες περιοχές της Αττικής (Ανω Λόσια, Αχαρνές, Αθήνα, Περιστέρι, Ψυχικό, Κερατσίνι, Πειραιάς, Φάληρο), την Πύλη Τρικάλων, το Αγρίνιο, τη Θεσσαλονίκη, το Πλαγιάρι και τα Βασιλικά Θέρμης, να βρίσκονται στη μέση της επταβάθμιας κλίμακας του IQAir (σ.σ. στο πορτοκαλί χρώμα όπου τα PM2,5 καταγράφονται από τριπλάσια έως πενταπλάσια της συνιστώμενης από τον ΠΟΥ συγκέντρωσης).

Σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως νησιά αποτελούν τις λίγες «οάσεις» καθαρού αέρα (που πληροί τα πρότυπα του ΠΟΥ), ενώ ατμοσφαιρική «υγεία» απολαμβάνουν και η Αυστραλία, η Φινλανδία και η Εσθονία, στα βόρεια της Ευρώπης.

Το επικίνδυνο PM2,5

Το αιωρούμενο μικροσωματίδιο θεωρείται εξόχως επικίνδυνο, γιατί με την εισπνοή του από τον άνθρωπο μπορεί να μεταφερθεί βαθιά στον πνευμονικό ιστό κι από εκεί να εισβάλει στην κυκλοφορία του αίματος.

Προέρχεται, μεταξύ άλλων, από την καύση ορυκτών καυσίμων, την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα και τις πυρκαγές και συνθέεται με το άσθμα, τις καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, τον καρκίνο και άλλες αναπνευστικές ασθένειες, καθώς και με γνωστικές διαταραχές στα παιδιά.

Διαβάστε επίσης 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο

Καρκίνος του μαστού: Μελέτη αποκαλύπτει πώς σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.