“Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες” για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων 

Η προστασία των λιμνών μέσω της προστασίας της βιοποικιλότητας και της διατήρησης των οικοσυστημάτων και των παρυδάτιων συστημάτων των περιοχών, είναι ένας από τους βασικούς στόχους του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», ένα Δίκτυο που παρέστη στην Thessaly Expo ’22 στην Καρδίτσα που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα για να ενημερωθούν οι πολίτες για το έργο του. Έδρα του Δικτύου είναι ο δήμος Δωρίδος, εκεί όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας πόσιμου νερού στην Ελλάδα, ο ταμιευτήρας του Μόρνου.

Ένα Δίκτυο με 45 μέλη

Το Δίκτυο αριθμεί έως σήμερα 45 μέλη από Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία, Βουλγαρία και Αλβανία. Πρόσφατα μάλιστα πήρε σάρκα και οστά η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας, μεταξύ του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, και του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κοινές δράσεις έρευνας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, δικτύωσης, υλοποίησης μελετών και έργων σε θέματα κλιματικής αλλαγής, κοινωνικής οικονομίας, κυκλικής οικονομίας και βιοοικονομίας, ορεινής οικονομίας και καινοτομίας, με αφετηρία την υλοποίηση πρότυπου και καινοτόμου έργου διαχείρισης της βιομάζας, που παρασύρεται και συσσωρεύεται μετά από ένα πλημμυρικό φαινόμενο, δρομολογούνται με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας. Σημείο αναφοράς αποτελεί, στο πλαίσιο του παραπάνω Συμφώνου, η υλοποίηση του πρώτου στην Ελλάδα έργου συλλογής, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης φερτών υλών από φυσικές καταστροφές στο δήμο Αργιθέας.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως γίνεται γνωστό, θεραπεύει τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής του «Ιανού» εισάγοντας παράλληλα κανόνες Κυκλικής Οικονομίας και μέτρησης δεικτών υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αποδοτικότητας των πόρων.

Υλοποιήθηκε και ολοκληρώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις με τους Πολίτες», του Πράσινου Ταμείου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το δήμο Αργιθέας και το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, με στόχο να αποτελέσει πιλοτική δράση, που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν όλοι οι δήμοι – μέλη του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Σύμφωνο για το Κλίμα και την Ενέργεια

Ξεχωριστή δράση του Δικτύου επίσης, είναι η υποστήριξη του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, που φέρνει κοντά, όπως ανακοινώθηκε δήμους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεσμεύονται να εφαρμόσουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής. Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες έχει γίνει Υποστηρικτής του Παγκοσμίου Συμφώνου Δημάρχων και είναι στη θέση να υποστηρίξει τα μέλη του/υπογράφοντες το Σύμφωνο, στην εφαρμογή συγκεκριμένων και μακροπρόθεσμων μέτρων για ένα υγιές, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο περιβάλλον. Το 2020 το Δίκτυο έλαβε Πιστοποιητικό Διαχειριστικής και Τεχνικής Επάρκειας ISO -9001-2015, μέσω του οποίου είναι στη θέση να διαχειρίζεται έργα, να παρέχει διάφορες υπηρεσίες στους Δήμους – μέλη του, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες για συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα.

Ο ρόλος του Δικτύου είναι συντονιστικός και οι δήμοι – μέλη του διατηρούν την αυτονομία τους ως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε επίσης

Τα οφέλη στην υγεία από το κυδώνι, αλλά και πώς θα το μαγειρέψετε

Πώς το τζίνσενγκ μπορεί να ωφελήσει την επιδερμίδα σου;

Κορωνοϊός: Περισσότεροι οι θάνατοι των εμβολιασμένων από ό,τι ανεμβολίαστων – Τι να προσέξετε για τις επαναληπτικές δόσεις

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.