Η Αθήνα βρίσκει ξανά τη θέση της στον ταξιδιωτικό χάρτη, καθώς ο Guardian την αναδεικνύει μία από τις έξι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για φθινοπωρινό city break. Η βρετανική εφημερίδα επαινεί την ελληνική πρωτεύουσα για το μοναδικό της μείγμα πολιτισμού, θαλασσινής αύρας και εξαιρετικού φαγητού, το οποίο, όπως σημειώνει, δύσκολα συναντάται σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
«Απότομοι βραχώδεις κόλποι και απαλές αμμουδιές συνθέτουν το λαμπερό μωσαϊκό της Αθηναϊκής Ριβιέρας» λέει η ανταποκρίτρια του Guardian, Helena Smith, περιγράφοντας μια πόλη που ακόμη και το φθινόπωρο κρατά ζωντανή τη γοητεία του καλοκαιριού. Η ίδια αναφέρεται στην «μαγνητική έλξη» των παραλιών της Αττικής, όπου το ηλιοβασίλεμα βάφει τα νερά σε αποχρώσεις ροζ και πορτοκαλί.
Μετά τη βουτιά, όπως γράφει, η εμπειρία συνεχίζεται σε τοπικές ταβέρνες με θέα θάλασσα, όπου η μεσογειακή κουζίνα σερβίρεται με τρόπο αυθεντικό και συνάμα νοσταλγικό. Η δημοσιογράφος αναφέρεται συγκεκριμένα σε αγαπημένα στέκια στα νότια προάστια που επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα μπορεί να κερδίσει τον ουρανίσκο κάθε απαιτητικού ταξιδιώτη.
Λόφοι με ιστορία και θέα στην Ακρόπολη
Πέρα από τις παραλίες της, η πρωτεύουσα κερδίζει πόντους και για το φυσικό της ανάγλυφο. Οι λόφοι που «αγκαλιάζουν» το ιστορικό κέντρο προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης, πεζοπορίας και θέας που κόβει την ανάσα. Η Smith ξεχωρίζει τον Λυκαβηττό, επισημαίνοντας πως όποιος ανέβει στην κορυφή του αντικρίζει μια εικόνα που αποκαλύπτει ολόκληρο τον Αργοσαρωνικό.
Οι γειτονιές γύρω από την Ακρόπολη παραμένουν επίσης αγαπημένη βάση για τους επισκέπτες, με την Πλάκα να πρωταγωνιστεί χάρη στην ατμόσφαιρα και τις γαστρονομικές της διευθύνσεις, από παραδοσιακές ταβέρνες μέχρι εστιατόρια με θέα μνημεία που φωτίζονται ως αργά το βράδυ.
Η αναγνώριση της Αθήνας συνδέεται ξεκάθαρα με το καλό φαγητό. Η δημοσιογράφος του Guardian κάνει λόγο για μια πόλη που εξελίσσεται χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα της. Από ψάρια και θαλασσινά δίπλα στο κύμα μέχρι βραβευμένες δημιουργίες υψηλής γαστρονομίας, η Αθήνα «μιλά» γαστρονομικά και το φθινόπωρο αναδεικνύεται στην καλύτερη εποχή για να τη γευτεί κανείς.
Τα άλλα city breaks που ξεχωρίζουν
Μαζί με την Αθήνα, οι ανταποκριτές του Guardian προτείνουν ακόμη το Παλέρμο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη, τη Ζυρίχη και τη Λιόν. Πόλεις που γεμίζουν ζωή μέσα από την ιστορία, τις τέχνες και την τοπική κουζίνα τους, προσφέροντας στον ταξιδιώτη μια μικρή, αλλά ουσιαστική απόδραση πριν τον χειμώνα.
Η βρετανική εφημερίδα καταλήγει πως η Αθήνα δεν είναι απλώς μια πόλη για το καλοκαίρι. Είναι ένας ζωντανός προορισμός που προσφέρει θάλασσα, πολιτισμό, καλό φαγητό και ιδανικό κλίμα όταν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βυθίζονται στο κρύο. Και αυτό, όπως όλα δείχνουν, είναι το μυστικό της γοητείας της.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
CARDIO LIFE STYLE 2025: Διήμερη γιορτή για την καρδιά από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ


















