Άδωνις: Οι γιατροί εκβιάζουν εκατομμύρια ασθενείς – Ανακοινώσεις σήμερα από ΠΙΣ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των ιδιωτών γιατρών και της ηγεσίας του υπ. Υγείας, και στη μέση βρίσκονται εκατομμύρια ασθενείς που δεν γνωρίζουν αν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν ή να εκτελέσουν παραπεμπτικά σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς από αύριο 26 Ιουλίου.

Στις 11:30 το μεσημέρι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος παραχωρεί συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στο εξής, ενώ ο πρόεδρός του κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις νέες διατάξεις που προβλέπουν την υποχρεωτική εργασία ιδιωτών γιατρών σε νοσοκομεία άγονων περιοχών, όταν υπάρχουν ελλείψεις και τις κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης των γιατρών τόνισε πως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα προκαλέσουν πρόβλημα και στον ιδιωτικό τομέα.

“Αν αφήσει ένας ιδιώτης που απασχολείται για παράδειγμα σε διαγνωστικό κέντρο τις υποχρεώσεις του για να πάει στο ΕΣΥ, θα υπάρξει πρόβλημα παντού. Αυτό θα λειτουργήσει κι ως αντικίνητρο για να πάνε νέοι γιατροί, ακόμα και ως ιδιώτες στην περιφέρεια, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας από την πλευρά του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επέμεινε στην ψήφιση της διάταξης για την υποχρεωτικότητα παροχής υπηρεσιών των ιδωτών γιατρών, κυρίως των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ρύθμιση δεν αποσύρεται» και ότι «θα υπάρχει εσαεί και για τον επόμενο υπουργό».

Ο υπουργός Υγείας ο οποίος, όπως ο ίδιος είπε, είχε επικοινωνία με νοσοκομεία της Σπάρτης, της Ξάνθης και της Δράμας, εξέφρασε την ελπίδα για μια «ομαλή εξέλιξη».
«Περιμένω απάντηση, ελπίζω στο τέλος να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε «τραγική» την απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να σταματήσουν από την Παρασκευή και μέχρι την ψήφιση του νόμου την συνταγογράφηση και την εκτέλεση παραπεμπτικών.

Άδωνις: Εκβιασμός εκατομμυρίων ασθενών

«Είναι εκβιασμός εκατομμυρίων ασθενών οι οποίοι θα μπουν σε μεγάλη ταλαιπωρία. Αυτή η απόφαση του ΠΙΣ θα είναι τραγική, ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η ρύθμιση με τις κυρώσεις για τους ιδιώτες γιατρούς έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.

Θα ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς

Συγκεκριμένα, ο κ.Γεωργιάδης είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να απέχει από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση:

«Λυπούμαι σφόδρα για την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να καλέσει τα μέλη του να μην εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους ασθενείς από την Παρασκευή και έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί και πιστεύω ότι εάν εφαρμοστεί δεν θα έχει πραγματική συμμετοχή από τους γιατρούς. Θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών. Οι ασθενείς και γενικά οι ασφαλισμένοι θα μπουν σε μία πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, εάν παίρνουν έγχαρτη συνταγή και θα πρέπει να πάνε σε μία δημόσια δομή για να την κάνουν ηλεκτρονική για να μπορεί να εκτελεστεί ή ειδάλλως να εκτελούν τη συνταγή από την τσέπη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εάν πράγματι εφαρμοστεί, θα είναι τραγική. Ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν».

Επιζήμια για τους ασθενείς

«Θα ήθελα λοιπόν σε πνεύμα σεβασμού και καλοπιστίας να πω στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στους Ιατρικούς Συλλόγους να μην προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση που έχουν ανακοινώσει, η οποία επαναλαμβάνω είναι επιζήμια όχι για τον Υπουργό αλλά θα ήταν πραγματικά επιζήμια για τους ασθενείς και δεν μπορώ να πιστέψω ότι το σύνολό του ιατρικού κόσμου της χώρας θα κάνει κάτι τέτοιο. Οφείλω ωστόσο να ενημερώσω το Σώμα, ότι όπως με ενημέρωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση και οι δημόσιες δομές θα συνταγογραφούν κανονικά ακόμα και αν ο ΠΙΣ επιμένει να συνεχίσει σε αυτή την κινητοποίηση».

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι είχε “επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης και με την Πρόεδρο της Δράμας και με την Πρόεδρο της Σπάρτης. Στις τρεις αυτές πόλεις ήδη γιατροί δήλωσαν συμμετοχή και βγαίνουν από το χάρτη, δηλαδή φαίνεται θα έχουμε ομαλή εξέλιξη των εφημεριών. Μίλησα και με τον Πρόεδρο του Κιλκίς και με την Πρόεδρο του Ρεθύμνου και με την Πρόεδρο της νήσου Κω και αναμένω απάντηση. Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά αυτή η ρύθμιση και ήδη έχουμε και προτάσεις γιατρών για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη το πολύ αυτή περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολογικά που έχουμε ήδη θεσπίσει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο».

Συνολική πολιτική για τα κενά στα νοσοκομεία άγονων περιοχών

Τέλος, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «η ρύθμιση είναι ένας κρίκος μίας συνολικής πολιτικής. Πρώτα θεσπίζουμε οικονομικά κίνητρα, αυξάνουμε το επίδομα της νησιωτικότητας, αυξάνουμε τα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Επαναλαμβάνω, όμως, η ρύθμιση αυτή ακόμα και αν κάποτε εφαρμοζόταν, που από ό,τι φαίνεται τώρα δεν θα χρειαστεί, η ανάγκη να εφαρμοστεί θα είναι πάντοτε προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα. Δεν είναι απόφαση του Υπουργού αλλά μίας ολόκληρης διαδικασίας στην οποία θα συμμετέχει πάντοτε και ο οικείος ιατρικός σύλλογος εκφράζοντας τη γνώμη του ή την πρότασή του για κάτι άλλο. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, τόσο μεγάλης σύγκρουσης. Πιστεύω ότι οι γιατροί, τους οποίους σέβομαι πραγματικά, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των κατά τόπους συλλόγων θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι των ασθενών και δεν θα προχωρήσουν σε αυτή την κινητοποίηση».

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Η ύπουλη απειλή για την όραση

Αυτές είναι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, τη φυσική ζάχαρη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.