Σύσταση στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν ειδικά τώρα που υπάρχει έξαρση της COVID-19, με νέο στέλεχος απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαρηερώτηση του βουλευτή της Νίκης Νίκου Παπαδόπουλου που υποστήριξε ότι οι παρενέργειες του εμβολίου Astrazeneca ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα άτομα που εμβολιάστηκαν.
«Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να ευθύνεται για καμία παρενέργεια τρία χρόνια μετά την χορήγηση του, όλη η ερώτηση σας ανήκει στην σφαίρα της συνομοσιολογίας», ειπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας δε ότι η θνησιμότηα στους ανθρωπους που δεν εμβολιάστηκαν είναι 30 φορές μεγαλύτερη απο όσους εμβολιάστηκαν.
«Παίρνετε κόσμο στο λαιμό σας με οσα λέτε μόνο και μόνο για να κερδίσετε ψήφους» είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή της Νίκης, σημειώνοντας δε ότι το προσδόκιμο ζωής στην χώρα μας ανέβηκε μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Νέα έξαρση COVID-19 από καινούριο στέλεχος
Στο μεταξύ, για τη νέα έξαρση της COVID-19 μίλησε στην ΕΡΤNews, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία τόνισε ότι «συγκριτικά με το 2023 που ήταν τα κρούσματα αυτό το μήνα περίπου στα 186, αυτή τη στιγμή έχουμε στα 478 περίπου κρούσματα όσον αφορά την covid.
«Έχουμε 22 θανάτους, από COVID-19, που είναι αρκετοί συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Και βέβαια αυτό που έχει σημασία είναι να το καταλάβουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα ότι θα πρέπει αυτή την εποχή πάλι να προσέξουν πάρα πολύ γιατί έχουμε συναναστροφές περισσότερο ο κόσμος βρίσκεται με τις οικογένειές τους, με τους φίλους του κλπ. Έτσι η μετάδοση γίνεται αρκετά γρήγορα. Το καινούργιο στέλεχος, το FLiRT το οποίο είναι πάρα πολύ διαδεδομένο και Αμερική και Ευρώπη και στην Ελλάδα με τον τουρισμό λογικό είναι να έχουμε και αυτά τα στελέχη.
Δεν έχει περισσότερο και δυσκολότερη κλινική εικόνα του ασθενούς, αλλά είναι αρκετά μεταδοτικό. Αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες μέρες και την τελευταία εβδομάδα ότι έχουμε και πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση αντιικών φαρμάκων. Δηλαδή έχει τετραπλασιαστεί περίπου ο αριθμός των συνταγών. Και λογικό είναι γιατί έχουμε πάρα πολλά περιστατικά. Ευτυχώς η κλινική εικόνα των ασθενών δεν αλλάζει. Δεν είναι περισσότερο βαριά συγκριτικά με άλλα στελέχη του κορονοϊού και αυτό το στέλεχος έχει η ίδια κλινική εικόνα.
Θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή. Και να πω και κάτι άλλο. Θα πρέπει κοντά μας να έχουμε τα αντισηπτικά να συνεχίσουμε να τα έχουμε. Και βέβαια οι ομάδες υψηλού κινδύνου όταν πάνε σε ένα χώρο που υπάρχει πολύ συνωστισμός εκεί, δεν είναι κακό να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα τους. Τη χρησιμοποιούμε, τη χρησιμοποιούν και το βλέπουμε αυτό τις τελευταίες μέρες ότι αυτή η ομάδα έχει καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και προφυλάσσει περισσότερο τον εαυτό της», είπεη κα Παγώνη.
Διαβάστε επίσης
SOS εκπέμπουν οι ειδικοί για έξαρση COVID-19 και γαστρεντερίτιδας
Τα μέτρα που μελετά ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη μείωση του χρόνου αναμονής στα επείγοντα