Σκληρές ανακοινώσεις προ των πυλών από τον Άδωνι Γεωργιάδη για τους ιδιώτες γιατρούς, που δεν στηρίζουν το ΕΣΥ στην άγονη Ελλάδα.
Ο Υπουργός Υγείας το είπε ξεκάθαρα, αν και απέφυγε να ανακοινώσει λεπτομέρειες, σε ομιλία του στο 28ο ετήσιο συνέδριο του Economist στο Grand Resort Lagonissi.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο κ. Γεωργιάδης σκέπτεται να επιβάλει συγκεκριμένες «ποινές», σε όσους γιατρούς δεν «βάζουν πλάτη» στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας νησιών και απομακρυσμένων περιοχών.
Το παράδειγμα της Κω
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τα νέα κίνητρα, τα οποία θα δοθούν στους γιατρούς, προκειμένου να εργαστούν σε άγονες περιοχές της χώρας, ανέφερε το παράδειγμα της Κω, εκφράζοντας την αγανάκτησή του.
«Θεωρώ αδιανόητο να έχουμε ένα νησί, π.χ. την Κω, στο νοσοκομείο της οποίας χρειάζονται τέσσερις παθολόγοι, να έχει βγει προκήρυξη δεκατέσσερις φορές, η συμμετοχή να είναι μηδενική και να έχουμε πολλούς ιδιώτες γιατρούς, που να αδιαφορούν πλήρως για το εάν λειτουργεί το νοσοκομείο ή εάν βγαίνει η εφημερία.
Θέλω να είμαι σαφής. Αναγνωρίζω πλήρως την ιδιωτική πλευρά της υγείας, αλλά πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι το σύστημα υγείας είναι ένα πράγμα. Δεν είναι «έχω το δικό μου ιατρείο και ας κόψουν οι άλλοι τον λαιμό τους». Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Και θα αναγκαστώ να πάρω αποφάσεις, που πρέπει να λαμβάνουν τα κράτη, όταν οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται μόνοι τους το μέγεθος της ευθύνης που έχουν», διεμήνυσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες και «θα κάνει φασαρία».
Για ποιους ιδιώτες γιατρούς «χτυπά η καμπάνα»
Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι ακάλυπτες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών σε απομακρυσμένες περιοχές και οι προκηρύξουν που βγαίνουν «άγονες», είναι μεγάλο «αγκάθι» για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και για την κυβέρνηση γενικότερα, που βλέπει ότι, όσα κίνητρα έχει δώσει ως τώρα, «πήγανε στον βρόντο».
Τι σκέφτεται να κάνει, λοιπόν, ο Υπουργός; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτό, που συζητείται πολύ το τελευταίο διάστημα, είναι η καταγγελία κάθε σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και η αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για όσους ιδιώτες γιατρούς δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όταν και όπου υπάρχει ανάγκη στα δημόσια νοσοκομεία και στις Μονάδες Υγείας.
Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή της διάταξης του πρώην Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, που δίνει τη δυνατότητα άρσης της συνταγογράφησης, εάν δεν υπάρχει προσφορά υπηρεσιών.
Αυτή είναι η πρόταση, που έχει πέσει στο τραπέζι, αν και μέχρι την ώρα, που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει αποφασιστεί για πόσο διάστημα θα ισχύει αυτή η απαγόρευση, εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο, αλλά ούτε και τα κίνητρα, που θα δοθούν στους ιδιώτες γιατρούς, ώστε να συναινέσουν.
Τις επόμενες μέρες, εξάλλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος συζητήσεων με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.
Το pressing από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Το θέμα συζητήθηκε επί μακρόν στη συνάντηση, που έγινε χθες στο Υπουργείο Υγείας με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, άκουσε προσεκτικά την ανάλυση του προβλήματος, τονίζοντας ότι αναμένει άμεσα τις προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και το επιχειρησιακό σχέδιο.
Η πίεση είναι μεγάλη. Πολλές μεταρρυθμίσεις, που είχαν προαναγγελθεί προεκλογικά, δεν προχωράνε με τις επιθυμητές ταχύτητες και ο πρωθυπουργός θέλει να γίνουν τα πράγματα γρήγορα, προκειμένου οι πολίτες να διαπιστώσουν ότι αλλάζουν προς το καλύτερο.
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό το παρακολουθώ προσωπικά – θα έλεγα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από ό,τι το κάνω σε άλλα Υπουργεία – γιατί αναγνωρίζω απόλυτα την μεγάλη σημασία και την μεγάλη προτεραιότητα που έχει η υγεία για όλους τους πολίτες.
Η κυβέρνησή μας έχει θέσει τη δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως μία από τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες αυτής της τετραετίας. Είναι μια δύσκολη άσκηση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επεσήμανε στη συνάντηση ότι στο ΕΣΥ υπάρχουν ελλείψεις παθολόγων, αναισθησιολόγων και νεφρολόγων, ειδικά σε περιοχές όπως Κως, Σπάρτη, Ξάνθη, Ρέθυμνο, Πύργος Ηλείας.
Διαβάστε επίσης
Το ΕΚΠΑ αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα τον Ανδρέα Δρακόπουλο