Αγώνας δρόμου για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης – Τα σενάρια που εξετάζονται

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης παραμένει “καυτή πατάτα” για το Υπουργείο Υγείας, που εξετάζει διάφορα σενάρια για την επίτευξή της.

- Advertisement -

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι η χρονιά θα κλείσει με αύξηση της δαπάνης της τάξης του 6-7%.

Εξάλλου στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός μοιράστηκε κάποιες σκέψεις, των οποίων, βέβαια, η εφαρμογή εξετάζεται για το 2025, εφόσον εγκριθούν.

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης – Τα σενάρια

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο από τα σενάρια, τα οποία συζητιούνται στην παρούσα φάση, είναι η περαιτέρω μείωση της τιμής των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και το μοίρασμα του προϋπολογισμού για την αποζημίωση των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων από τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία πωλούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία.

- Advertisement -

Είναι πιθανό να υπάρξουν δύο νέοι «υποπροϋπολογισμοί». Ο ένας θα αφορά σε φάρμακα, που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας πατέντας και ο άλλος στα προϊόντα χωρίς προστασία (οff patent και γενόσημα).

Πρόκειται για δύο σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο της ευρύτερης διαφάνειας, τη σπουδαιότητα της οποίας επισημαίνει συχνά ο κ. Γεωργιάδης.

Η ψηφιακή πλατφόρμα 

Παράλληλα η πλατφόρμα ΚΜΕΣ (Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών) του ΕΟΠΥΥ δίνει στο εξής μεγαλύτερη πρόσβαση στις φαρμακευτικές εταιρείες, κυρίως σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά φαρμακεία, με τη χρήση συγκεκριμένων κωδικών.

Καταγράφεται με λεπτομέρεια η κατανάλωση ανά σκεύασμα και ανά εταιρεία. Συγκεκριμένα, τις 15 κάθε μήνα θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία του προηγούμενου. Ωστόσο τα δεδομένα, που είναι διαθέσιμα, αφορούν επί του παρόντος μόνο στην τρέχουσα χρονιά.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή της. Εκτιμά ότι πλέον θα μπορεί να γίνεται ασφαλής πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί η φαρμακευτική δαπάνη και κατ’ επέκταση – αυτό που «καίει» τις φαρμακευτικές – η διακύμανση των επιστροφών του clawback προς το ελληνικό δημόσιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σχετικά με την πορεία του 2023, έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων από τον ΕΟΠΥΥ για τις επιβαρύνσεις των εταιρειών, λόγω της υπέρβασης της δαπάνης για το πρώτο εξάμηνο του συγκεκριμένου έτους. Η διαδικασία δρομολογήθηκε μετά και την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης για την επιπλέον επιστροφή (rebate 3%) στα ΦΥΚ (φάρμακα υψηλού κόστους) για το 2023.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Στο ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη ανασκόπηση της εβδομάδας.

Όπως είπε: «Περνάω στο πεδίο της δημόσιας υγείας, για να σας πω ότι μπήκε σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, μέσω της οποίας – σε συνεργασία με όλες τις φαρμακευτικές ενώσεις – θα μπορούμε να παρακολουθούμε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τη συνταγογράφηση ανά φάρμακο και εταιρεία και άρα και τη διακύμανση των επιστροφών του clawback προς το ελληνικό δημόσιο.

Έτσι πετυχαίνουμε διαφάνεια και πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων προς όφελος των πολιτών. Βασική μας αρχή: Να έχουμε το κατάλληλο φάρμακο για κάθε ασθένεια στην καλύτερη τιμή, με όρους ανταγωνισμού και υγιούς ανάπτυξης των ελληνικών και των ξένων φαρμακοβιομηχανιών».

Διαβάστε επίσης

Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Η συμβολή στο ΑΕΠ και η πρωτοβουλία για το δημογραφικό

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.