Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ): Τι σηματοδοτεί, τι αλλάζει για φάρμακα και για ασθενείς

Μετά από χρόνια, που αποτελούσε αντικείμενο μελέτης, συζητήσεων και προγραμματισμού, ξεκινά επισήμως η διαδικασία για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Πρόκειται για ένα σύστημα, που, μεταξύ άλλων, αφορά στην αξιολόγηση των φαρμάκων, που θα αποζημιώνονται από το ελληνικό κράτος.

- Advertisement -

Σύμφωνα με ειδικούς, που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, αυτό που έχει σημασία είναι τα κόστη σε σχέση με την πραγματική αξία των υπηρεσιών υγείας. Οι, δε, φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύουν γιατί πρέπει να αξιοποιηθεί μια νέα θεραπεία έναντι κάποιας άλλης, προς όφελος των ασθενών.

Η χθεσινή εναρκτήρια συνάντηση του έργου «Ενίσχυση του Εθνικού Πλαισίου για την Εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας 2021/2282», που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, αφορά στις αλλαγές, που θα γίνουν τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Το έργο εξετάζει πληροφορίες σχετικά με ιατρικά, οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση των τεχνολογιών υγείας (π.χ. φάρμακα, ιατροτεχνολογικά μηχανήματα, ψηφιακά εργαλεία). Στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια η αξιολόγηση να διέπεται από κοινούς κανόνες και διαδικασίες σε όλες τις χώρες, προάγοντας την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις θεραπείες και εξοικονομώντας πόρους για τα συστήματα υγείας.

- Advertisement -

Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ): Τι σηματοδοτεί

Οι αλλαγές στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, οι οποίες θα αφορούν και στην Ελλάδα και θα έχουν να κάνουν με κοινές αποφάσεις από όλα τα κράτη – μέλη για την είσοδο ενός φαρμάκου στα συστήματα υγείας, θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2025 και θα αφορούν σε ιατροτεχνολογικές συσκευές και σε ιδιαίτερα εξελιγμένες θεραπείες, γονιδιακές, κυτταρικές και άλλες.

Το 2028 θα μπουν στην αξιολόγηση τα λεγόμενα ορφανά φάρμακα (προορίζονται για τις σπάνιες παθήσεις) και μέχρι το 2030 ο μηχανισμός αναμένεται να έχει επεκταθεί σε όλα τα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην παρουσίασή του ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγέλης, τα οφέλη από το νέο κανονισμό (ΕΕ) 2021/2282 για τον HTA είναι σημαντικά για όλους, για τους ασθενείς, για τις εταιρείες που παράγουν φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα και κατ’ επέκταση και για τα ίδια τα κράτη – μέλη.

Ομάδες και επιτροπές

Η ομάδα υλοποίησης έργου θα αποτελείται από το Υπουργείο Υγείας, τη Γενική Διεύθυνση Μεταρρύθμισης του ΠΟΥ στην Αθήνα, τον ΠΟΥ της ΕΕ και τα Κεντρικά Γραφεία του ΠΟΥ και θα λαμβάνει πρόσθετη υποστήριξη από άλλους τοπικούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες και συμβούλους.

Η επιτροπή συντονισμού και διαχείρισης θα αποτελείται από εκπροσώπους υψηλού επιπέδου από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΦ, τη DG REFORM, αλλά και τον ΠΟΥ από τα γραφεία της Αθήνας, της ΕΕ και τα κεντρικά.

Η επιστημονική ομάδα θα αποτελείται από συμβούλους εμπειρογνωμόνων και Οργανισμούς HTA άλλων χωρών.

Η ομάδα ενδιαφερομένων θα αποτελείται από ενώσεις ασθενών, επαγγελματικές ενώσεις, και επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Σταθμοί στο σχέδιο ανάπτυξης

Μήνας 1 – Μήνας 3

Ανάλυση της κατάστασης του HTA στην Ελλάδα – εκτίμηση των αναγκών και ανάλυση της αναντιστοιχίας μεταξύ του εθνικού και του ευρωπαϊκού συστήματος.

Μήνας 3- Μήνας 18

Εγχειρίδιο κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του HTA σε ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Εθνικό πλαίσιο και συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία HTA.

Ανάπτυξη ικανοτήτων και κατάρτιση.

Σχέδιο διάδοσης και επικοινωνίας.

Μήνας 12- Μήνας 18

Πιλοτική δοκιμή του σχεδίου πρακτικής καθοδήγησης δυναμικών μεθόδων και της διαδικασίας εθνικού πλαισίου.

Διαβάστε επίσης

Ένα micro Forest στην καρδιά της Αθήνας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.