Ά. Γεωργιάδης: Τα μέτρα, το πολιτικό κόστος, τα καινοτόμα και τα γενόσημα

Αποφασισμένος να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο και να μην κάνει εκπτώσεις στη φαρμακευτική πολιτική, ακόμη κι αν αυτό έχει κόστος, εμφανίστηκε ο Υπουργός Υγείας στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύθηκε ότι θα ληφθούν σκληρά μέτρα και ότι θα τιμήσει την εντολή του πρωθυπουργού.

- Advertisement -

«Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα έχουν σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και κυρίως για μένα», ανέφερε ο Υπουργός στην ομιλία του.

«Τα νούμερα του 2023 ήταν πάρα πολύ άσχημα. Όλο το σύστημα έχει απορρυθμιστεί κι αυτό θα προσπαθήσω να το αλλάξω. Το clawback, του οποίου είμαι συνεφευρέτης, δεν ήταν σχεδιασμένο για τόσο καιρό και το 2023 ήταν πολύ υψηλό. Θα σας αποδείξω ότι μπορούμε να το διορθώσουμε. Έχω πολύ καλή πρόθεση, αλλά δεν είμαι θαυματοποιός».

Εξήγγειλε μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, λέγοντας ότι το clawback έχει τοξικές παρενέργειες, λειτουργώντας υπέρ της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.

- Advertisement -

Ά. Γεωργιάδης: Τα γενόσημα και τα καινοτόμα

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι το «κλειδί» για τη φαρμακευτική πολιτική είναι η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά πάνω από το 30%, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, στην οποία η διείσδυση αγγίζει το 40%.

Επιπλέον ανέφερε ότι σύντομα θα προχωρήσουν δύο σημαντικά μέτρα. Η αύξηση της τιμής των φαρμάκων κάτω από 10 ευρώ και η ένταξη συγκεκριμένων σκευασμάτων στην αρνητική λίστα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Πρέπει να εξοικονομήσουμε πόρους από την αύξηση της χρήσης των γενόσημων, ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε νέα καινοτόμα φάρμακα. Θα πρέπει κάθε χρόνο να μπαίνουν 80 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να συνεχίσουν να φθάνουν στη χώρα όλα τα καινοτόμα φάρμακα», τόνισε.

Το «όπλο» clawback

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «όπλο» το clawback και δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν.

«Είχα σκοπό να του βάλω χαλινάρι (σ. σ. του clawback). Ένα όπλο είναι. Το πώς θα το χρησιμοποιήσεις είναι το θέμα. Θεσμοθετήσαμε ένα όπλο, αλλά ακυρώσαμε την ασφάλειά του», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε χειρότερο το νοσοκομειακό clawback και επεσήμανε:

«Το clawback είναι βασικός παράγοντας στρέβλωσης της φαρμακευτικής αγοράς. Επιβαρύνει τις εταιρείες, αποθαρρύνει την έλευση νέων καινοτόμων φαρμάκων και, τέλος, δημιουργεί ανισορροπία».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι επίκεται αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Αρχίζουμε τη χρηματοδότηση. Έρχεται μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ήδη αυξάνεται κατά 370 εκατ. φέτος συν το επενδυτικό clawback 150 εκατ., που θα γίνουν 470 του χρόνου και θα αυξηθούν κι άλλο του παραχρόνου κοκ».

Πρόβλημα με τις κλινικές μελέτες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επεσήμανε ότι η ανάγκη για τολμηρές παρεμβάσεις είναι πιο επιτακτική από ποτέ και ότι υπάρχει πρόβλημα με τις κλινικές μελέτες.

«Στην Ευρώπη δαπανώνται 44 δισ. ετησίως σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) και στην Ελλάδα 200 εκατ.», όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος στις καινοτόμες θεραπείες, ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι η έλευση νέων φαρμάκων στη χώρα καθυστερεί έξι μήνες περισσότερο και έχει φθάσει τα δύο χρόνια.

«Λόγω των τεράστιων επιστροφών κάποια νέα φάρμακα ίσως δεν έρθουν καθόλου στην Ελλάδα», εκτίμησε.

Σχετικά με την αύξηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης είπε ότι ο ΣΦΕΕ είναι στην ίδια σελίδα με το Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: Το 30% της αμοιβής στα απογευματινά χειρουργεία από τους ασθενείς – Τι είπε για το τραγούδι του Πάνου Βλάχου

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.