«Αποτελεί καθήκον η περαιτέρω ενδυνάμωση του ΕΣΥ, αλλά και η προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες μιας κοινωνίας και μιας εποχής που διαρκώς αλλάζει», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην Βουλή, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Θέλουμε να ενισχύσουμε την οργάνωση και τις δομές του ΕΣΥ για να μπορεί να εξυπηρετήσει ικανοποιητικά τις νέες ανάγκες υγείας και τις αυξημένες προσδοκίες των πολιτών για περισσότερη φροντίδα στους ασθενείς, για καλύτερη υγεία στους πολίτες με χαμηλότερο κόστος. Η κυβέρνηση μέσω του ΕΣΥ και με τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής των υπηρεσιών υγείας, υπηρετεί έναν κοινό σκοπό».
Μάλιστα, ο προϋπολογισμός του 2024 για την υγεία είναι αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για τα νοσοκομεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και την ΕΚΑΠΥ, η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κατά 486 εκατ. ευρώ, δηλ. 13,3%, ενώ συμβασιοποιούνται μέρα με τη μέρα τα έργα του τομέα υγείας που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, και αφορούν από εκσυγχρονισμούς και ανακαίνιση νοσοκομείων.
Οι στόχοι
- Βελτίωση της υγείας του πληθυσμού της χώρας
- Θεραπεία των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
- Προαγωγή της παραγωγικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές εμπειρίες των ασθενών.
- Συμβολή του ΕΣΥ στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω προχωρούμε άμεσα σε αναγκαίες δράσεις, πολιτικές και αλλαγές:
- Διορθώνουμε άμεσα τις αδυναμίες του συστήματος
- Υλοποιούμε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί
- Προσανατολίζουμε το ΕΣΥ στο μέλλον
- Το όραμά μας είναι συγκεκριμένο και μετρήσιμο. Μέσα στην επόμενη πενταετία να είναι το ΕΣΥ στην πρώτη δεκάδα των δημοσίων συστημάτων υγείας των κρατών της Ευρώπης και να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες.
Για να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα ορίζουμε στρατηγικές προτεραιότητες:
- Μείωση της συχνότητας των σοβαρών χρόνιων παθήσεων.
- Οικοδόμηση κοινωνίας φιλικής προς την τρίτη ηλικία και κυρίως στο ζήτημα της υγιούς διαβίωσης.
- Μείωση ιδιωτικών δαπανών των νοικοκυριών για την υγεία.
- Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ, στον ΕΟΠΠΥ και τον ΕΟΦ και σε μια σειρά άλλους οργανισμούς.
Οι παραπάνω προτεραιότητας συμπληρώνονται από κρίσιμες εθνικές πολιτικές υγείας όπως:
Εθνικό σχέδιο πρόληψης
- Στρατηγική αντιμετώπιση των 6 κύριων χρόνιων παθήσεων (καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις – συμπεριλαμβάνουν διαβήτη και αγγειακά – άνοια, ψυχικές νόσοι, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, μυοσκελετικές παθήσεις).
- Ανάπτυξη του προσωπικού του ΕΣΥ, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και δίκαιο σύστημα αμοιβών.
- Μείωση χρόνων αναμονής και για τις θεραπείες και για τις λίστες αναμονής και γρηγορότερη προσέλευση του ΕΚΑΒ, όπου υπάρχει ανάγκη
- Παροχή εξατομικευμένων, ενοποιημένων, ολοκληρωμένων, υψηλής ποιότητας και ασφαλών υπηρεσιών, βασισμένων στην τεκμηριωμένη ιατρική γνώση. Εδώ είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα να δημιουργήσουμε κέντρα αναφοράς για τις πιο συχνές και σοβαρές χρόνιες παθήσεις.
- Πλήρης εκμετάλλευση της τεχνολογίας προς όφελος των ασθενών
- Εκπόνηση του υγειονομικού χάρτη της χώρας
Διαβάστε επίσης
ΝΟΣΠΙ, Νοσηλεία στο Σπίτι: Σε ποια άλλα νοσήματα θα επεκταθεί το Πρόγραμμα
Η αιμοδοσία του Στέφανου, ο αντιδραστικός Στάθης και το κυνήγι των διοικητών