Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη διορίστηκε ως Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Αντιπρόεδρος Α’, ο Διομήδης Λυμπέρης, Πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.
Αντιπρόεδρος Β’, ο Σπυρίδων Σαπουνάς, Ιατρός Ενδοκρινολόγος, με αρμοδιότητα ζητήματα επιστημονικών ερευνών και δράσεων.
Τακτικό Μέλος η Μαρία Κωνσταντή, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αναπληρωτή τον Γεώργιο Παπαζήση, Καθηγητή φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.
Τακτικό Μέλος, ο Γεώργιος Χαμηλός, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης με αναπληρωτή τον Γεώργιο Βασιλόπουλο, Καθηγητή Αιματολογίας-Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ποιος είναι ο καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος
Ο Δρ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Αλεξανδρούπολη και του Τμήματος Κλινικής Φαρμακολογίας του Ακαδημαϊκού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Έλαβε το διδακτορικό του στη Φαρμακολογία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας το 1991. Μεταξύ 1992 και 1995 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Milwaukee Clinical Campus του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια εργάστηκε για 3 χρόνια (1995-98) στην Ιατρική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίνης του Βελγίου.
Από το 1998 ο Δρ. Μανωλόπουλος είναι μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Θράκης. Από το 2001 έχει αναπτύξει και διδάσκει ένα μάθημα Φαρμακογενετικής, ένα από τα πρώτα που εισήχθησαν σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής Σχολής παγκοσμίως.
Έχει συγγράψει περισσότερες από 115 δημοσιεύσεις που έχουν λάβει περισσότερες από 2900 αναφορές, συμπεριλαμβανομένου ενός στο New England Journal of Medicine ως κύριος συγγραφέας.
Τα τρέχοντα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν βασική έρευνα και κλινικές εφαρμογές της φαρμακογονιδιωματικής και επιγενετικής σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αντιπηκτική θεραπεία, διαβήτη, ογκολογία και ψυχιατρικές ασθένειες. Επιπλέον, έχει μακροχρόνιο ενδιαφέρον για τη φυσιολογία των ενδοθηλιακών κυττάρων και την αθηροσκλήρωση.
Διευθύνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΔΠΘ “Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική” καθώς και την Επιτροπή Ερευνας του Ιατρικού Τμήματος.
Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας από το 2017. Είναι επίσης εκλεγμένος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας (ESPT) ενω συμμετέχει και στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κλινικής Φαρμακολογίας (EACPT).
Διαβάστε επίσης
ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Πολύτιμο εργαλείο η τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια των φαρμακοποιών