Υπουργείο Υγείας: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γιατρών – Ο ρόλος των διοικητών

Σε νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γιατρών και επαγγελματιών υγείας. Με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο ξυλοδαρμού,γιατρού  στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο νοσοκομείο Βόλου από συνοδό ασθενούς, ο Υπουργός Υγεία Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας.

Ειδικότερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου Νόμου, του Υπουργείου Υγείας, για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ, είπε χαρακτηριστικά: « Η βία κατά γιατρών και νοσηλευτών είναι αποκρουστικό, απαράδεκτο και καταδικαστέο φαινόμενο που δεν θα γίνει ανεκτό. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να παίρνουν τα μέτρα που θα διασφαλίσουν το δικαίωμα γιατρών – νοσηλευτών να ασκούν με ασφάλεια την εργασία τους.

Σε περιπτώσεις που παρά τα μέτρα, θα υπάρχουν περιστατικά βίας, οι διοικήσεις θα συνδράμουν νομικά, οικονομικά και ηθικά το θύμα. Σχεδιάζεται καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών και μελετάται η αλλαγή του πλαισίου για τους δράστες. Είμαστε σε επαφή με υπουργείο Δικαιοσύνης για νέες ρυθμίσεις».

Υπενθυμίζεται πώς,  ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος,  είχε εκπονήσει εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσες σε όλες τις δομές υγείας πανελλαδικά, απαιτώντας να προστατεύονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επιπλέον έχει ζητήσει γι’ αυτό το μείζον, όπως το χαρακτηρίζει,  ζήτημα από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

  • Δημιουργία «Παρατηρητηρίου κατά της Βίας» σε βάρος γιατρών, η οποία θα κατοχυρωθεί νομοθετικά και θα εποπτεύεται από κοινού από το υπουργείο Υγείας και τον ΠΙΣ, με αντικείμενο την καταγραφή περιστατικών βίας και θέσπιση κανόνων και δράσεων αποτροπής ανάλογων φαινομένων.
  • Στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μειωθούν δραματικά οι χρόνοι αναμονής των πολιτών.
  • Λειτουργία και στελέχωση οργανωμένων ΤΕΠ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
  • Κινητοποίηση της Αστυνομίας και κατάθεση μηνύσεων από τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε όσους βιαιοπραγούν κατά ιατρών.
  • Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ, ώστε να σπεύδει εγκαίρως η ασφάλεια με προϋπόθεση ότι κάθε μονάδα υγείας έχει επαρκώς στελεχωθεί και με εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Υγείας στηρίζει την «Ανάσα Ζωής»

Μ. Χρυσοχοΐδης: Τι είναι το πληρεξούσιο φροντίδας για τους ασθενείς και τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για την Άνοια

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.