Το ναυάγιο στην Πύλο συγκλονίζει και οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων στο αλιευτικό συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, όπως και η επιχείρηση διάσωσης του ΕΚΑΒ. Μέχρι τη στιγμή, που γράφονται αυτές οι γραμμές, 104 άτομα έχουν διασωθεί, αρκετοί από τους οποίους από το ΕΚΑΒ.
Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται 30 άτομα, όλοι άνδρες, σε σχετικά καλή κατάσταση, ηλικίας από 16 έως 40 ετών. Αντιμετώπισαν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια και πνευμονίες.
Την ίδια ώρα τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τη θάλασσα, ενώ υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες αγνοούμενους, ανάμεσά τους και πολλά γυναικόπαιδα, που, σύμφωνα με μαρτυρίες, βρίσκονταν στα αμπάρια του αλιευτικού.
Η κινητοποίηση του ΕΚΑΒ για το ναυάγιο
Από το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε ξεκίνησε η τιτάνια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, στις υγειονομικές Αρχές της χώρας μας σήμανε “κόκκινος συναγερμός”, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραγωδία.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα τις δυνάμεις του στην Πελοπόννησο και το νοσοκομείο της Καλαμάτας υποδέχθηκε τους διασωθέντες.
Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης: “Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ’ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό, που ζητάνε εναγωνίως, είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους”.
Και πρόσθεσε: “Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750 άτομα. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια”, ανέφερε ο καρδιολόγος, χαρακτηρίζοντας συγκλονιστικά τα μηνύματα, που λαμβάνει στο κινητό του, από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντες στο μοιραίο αλιευτικό.
Δύσκολο το έργο των διασωστών
Για την αντιμετώπιση της κρίσης μετέβησαν από την Αθήνα στην Πύλο δύο οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) με γιατρούς και διασώστες, ώστε να συνδράμουν το έργο διαλογής και διακομιδής των διασωθέντων.
Το ΕΚΑΒ επιχείρησε με 40 διασώστες και 15 οχήματα. Παράλληλα το Λιμενικό Σώμα
μετέφερε μετανάστες με τα δικά του πλωτά και εναέρια μέσα από το σημείο του ναυαγίου στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Στον χώρο του λιμανιού, όπου φιλοξενήθηκαν προσωρινά οι διασωθέντες, παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας ιατρικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρχει άμεση ιατρική επίβλεψη για τυχόν περιστατικά που χρήζουν βοήθειας, καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για την περίπτωση που χρειαζόταν να γίνει διακομιδή κάποιου περιστατικού στο νοσοκομείο.
Λόγω του μεγάλου αριθμού νεκρών στο ναυάγιο ενεργοποιήθηκε το Ειδικό
Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,
το οποίο αναθεωρήθηκε το 2019.
Το σχέδιο προβλέπει την άμεση επικοινωνία των αρμόδιων φορέων, δηλαδή
της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Λιμενικού, της Πολιτικής Αεροπορίας, του ΕΚΑΒ της
Περιφέρειας, του Δήμου και, φυσικά, της Πολιτικής Προστασίας, η οποία αναλαμβάνει και τον συντονισμό των δράσεων.
Διαβάστε επίσης
Αιφνίδιος Θάνατος: Πάνω από 3.500 Έλληνες στο Ωνάσειο για κληρονομικές παθήσεις της καρδιάς
Προειδοποίηση ΕΟΦ για δύο προϊόντα αδυνατίσματος από άγνωστες εταιρείες