Με στόχο την πρόληψη από την εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων, που σχετίζονται με την κακή στοματική υγεία και την παχυσαρκία, το Υπουργείο Υγείας, ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος δωρεάν διατροφικής συμβουλευτικής τόσο σε παιδιά και εφήβους όσο και στις οικογένειές τους από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας.Το πρόγραμμα για την παχυσαρκία αφορά περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανηλίκους (ηλικίας 0-17 ετών), με τις παρεμβάσεις να διαφοροποιούνται ανάλογα με τις αναπτυξιακές ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας.
Dentist Pass
Παράλληλα, ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών στις αρχές Μαΐου με τη λειτουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι γονείς θα αιτούνται την ψηφιακή κάρτα (Dentist Pass). Αυτή θα έχει ισχύ για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν με το παιδί τους τη δωρεάν επίσκεψη στον οδοντίατρο της επιλογής τους.
Το Dentist Pass, περιλαμβάνει έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και απομάκρυνση πλακών, φθορίωση και συμβουλές για τη στοματική υγιεινή των παιδιών. Για την έκδοσή του ένας από τους δύο γονείς θα υποβάλει αίτηση για την έκδοση της κάρτας μέσω του gov.gr ή των ΚΕΠ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει ότι τα παιδιά έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 2011-2016, διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού.
Η κάρτα μετά την έκδοσή της θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του δικαιούχου γονέα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα POS όλων των οδοντιατρείων. Κατά την επίσκεψη θα χρεώνεται η κάρτα και ο οδοντίατρος θα εισπράττει άμεσα τα χρήματα. Το ποσό που θα εισπράττουν οι οδοντίατροι για κάθε παιδί έχει οριστεί στα 40 ευρώ.
Πρόγράμμα Κατ’ Οίκον Νοσηλείας
Στο μεταξύ, εντός του Απριλίου αναμένεται η έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας (Hospital@home), με τον προγραμματισμό να θέτει πρώτους στη λίστα τους ασθενείς με καρκίνο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, πρόκειται να δημιουργηθούν ειδικά κέντρα σε 8 νοσοκομεία της χώρας, τα οποία θα συντονίζουν και θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία ασθενών εκτός νοσοκομειακών δομών.
Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, είναι να λαμβάνουν οι πάσχοντες τις θεραπείες τους στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού τους, απαλλάσσοντας τους ίδιους και τους φροντιστές τους, από την ταλαιπωρία των μετακινήσεων και των αναμονών, αλλά και από το οικονομικό κόστος που αυτές συνεπάγονται. Παράλληλα, στόχος είναι να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων.
Διαβάστε επίσης
Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός – HMPV, γεμίζει τις ΜΕΘ στις ΗΠΑ – Ο ελάχιστα γνωστός ιός
Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μη φαρμακευτική θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία