ΙΣΑ: Νομοθετικές πρωτοβουλίες για να ασκούν οι γιατροί το λειτούργημά τους προστατευμένοι και ασφαλείς

Επιστολή στους Υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), για το κρίσιμο, όπως το χαρακτηρίζει, ζήτημα της ασφάλειας των ιατρών του ΕΣΥ κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, με την οποία ζητά να αναλάβουν κάθε αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, για τη θέσπιση μέτρων ασφάλειας.

«Είναι δυστυχώς αλήθεια ότι τα περιστατικά ξυλοδαρμού, εξύβρισης, απειλής ή άλλης μορφής κακοποίησης του ιατρικού προσωπικού κυρίως στις ημέρες εφημερίας, πληθαίνουν, λαμβάνοντας τη μορφή επιδημίας.

Η ασφάλεια στο χώρο εργασίας ενός δημοσίου νοσοκομείου ή άλλης δημόσιας δομής παροχής υπηρεσιών υγείας αποτελεί πρώτιστο καθήκον της πολιτείας. Οι γιατροί πρέπει κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους να νιώθουν προστατευμένοι και ασφαλείς», τονίζεται στην επιστολή.

ΙΣΑ: Αντίξοες συνθήκες γιατρών 

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είχε αναδείξει το θέμα ήδη από το Μάιο του 2016 εξ αφορμής ενός περιστατικού.

«Οι γιατροί του ΕΣΥ σε αντίξοες συνθήκες αγωνίζονται για τον ασθενή και το σύστημα υγείας. Θα πρέπει να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να μπορούν οι γιατροί να ασκούν το λειτούργημά τους, προστατευμένοι και ασφαλείς» τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Σωματική βία σε γιατρούς 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ποσοστό που κυμαίνεται από 8% έως 38% των επαγγελματιών υγείας, ανάλογα με τη χώρα, την ειδικότητα και τον χώρο εργασίας και το ωράριο, έχει υποστεί σωματική βία σε κάποια στιγμή της καριέρας του. Επικαλούμενος τα αποτελέσματα μετα-ανάλυσης 253 διεθνών μελετών, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την πανδημία (2019), ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 62% των επαγγελματιών υγείας αναφέρει ότι έχει εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας το τελευταίο έτος. Η πιο συχνή μη σωματική βία είναι η λεκτική (58%) και ακολουθούν οι απειλές (33%) και η σεξουαλική παρενόχληση (12%).

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ασχολήθηκαν με το θέμα στη σύνοδό τους το Σάββατο 4 Μαρτίου στη Δράμα.

Η καμπάνια του ΠΙΣ για τη βία κατά των γιατρών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αφίσες στα νοσοκομεία όλης της χώρας και στους σταθμούς Μετρό με την ευγενική συμμετοχή της Αττικό Μετρό στην προσπάθειά μας για ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στη χώρα μας είναι σημαντικό να περιοριστεί άμεσα το φαινόμενο πριν διογκωθεί με ανεξέλεγκτο τρόπο. Ήδη σε χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ και το Πακιστάν έχουν αναγκαστεί να λάβουν δραστικά μέτρα στις εισόδους δομών υγείας κάτι που πρέπει να αποφύγουμε λαμβάνονταν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των υγειονομικών στους χώρους εργασίας τους.

Διαβάστε επίσης 

To πισωγύρισμα του Θάνου, τα δεμένα χέρια της Χαράς και η νέα πρόεδρος

ΠΙΣ: Όχι στη βία κατά γιατρών και νοσηλευτών – Ασθενής γρονθοκόπησε διασώστη, επειδή διαφώνησε με το δρομολόγιο του ασθενοφόρου

Αυξημένος ο κίνδυνος εγκεφαλικού όταν υπάρχουν συμπτώματα κατάθλιψης

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.