Συγκέντρωση κλινικοεργαστηριακών γιατρών την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας

Συγκέντρωση κλινικοεργαστηριακών γιατρών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή έξω από το υπουργείο Υγείας, όπως αποφάσισε το συντονιστικό όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στηρίζουν τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί με βασικό αίτημα την κατάργηση του clawback.

Συγκέντρωση κλινικοεργαστηριακών γιατρών την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας

Το συντονιστικό όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καλεί τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρών του ιδιωτικού τομέα σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, με κύριο αίτημα «την κατάργηση του clawback και την επιβίωση των ιατρείων, εργαστηρίων και πολυιατρείων».

Κάλεσμα ΠΙΣ και ΙΣΑ στη συγκέντρωση

Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι «όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για την επιβίωση των ιατρείων της γειτονιάς».

«Πρόκειται για το ληστρικό μέτρο, το οποίο οδηγεί σε οικονομική ασφυξία εκατοντάδες μικρά διαγνωστικά εργαστήρια και ιατρεία, αφού τους στερεί ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους», αναφέρει ο ΠΙΣ. Μάλιστα, ήδη έχει προσφύγει στο ΣτΕ τόσο για το clawback όσο και για τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν επιβληθεί στις απεικονιστικές εξετάσεις, που αποκλείουν τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία από τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων.

Όπως αναφέρει το συντονιστικό όργανο «οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια έχουν δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα όπου ο ασφαλισμένος ενώ πληρώνει ακριβά την ασφάλισή του, τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στους αποδέκτες των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας που είναι οι κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία.
Αντιθέτως, για όσα αρνείται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, καταλογίζονται οι δαπάνες για τη
διενέργεια εξετάσεων/ πράξεων των ασφαλισμένων στους ιατρούς, σε δυσθεώρητα ποσά που αγγίζουν το 50-70% των αιτούμενων αποζημιώσεων. Έτσι λοιπόν για μια εξέταση που
υποχρεωνόμαστε να κάνουμε αντί του αναγραφόμενου ποσού, ο ΕΟΠΥΥ τελικά πληρώνει το
30-40%.
Η δωρεάν Υγεία είναι λοιπόν παροχή των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. και όχι του
ΕΟΠΥΥ.
Η αναδρομική είσπραξη του claw back που δεν είχε εισπραχθεί, σε συνδυασμό με το
claw back του τρέχοντος έτους πλησιάζει το 1,02 δις, απειλώντας ευθέως τη
βιωσιμότητα ιατρείων, εργαστηρίων και πολυϊατρείων».

Διαβάστε επίσης

Προσωπικός Γιατρός: Ένας στους δύο στην Αττική δεν μπορεί να βρει

Νέα εμβόλια και αναμνηστική δόση: Ο πρύτανης και 3 καθηγητές του ΕΚΠΑ λύνουν τις απορίες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.