Στα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν -όπως παραδέχτηκε- καθυστερήσει διαχρονικά, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο συνέδριο “Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή”. Παρατήρησε δε ό,τι «η πανδημία ήταν ένας παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε σε μια καθυστέρηση στα διαρθρωτικά μέτρα», ενώ σχολίασε το ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών, λέγοντας ότι «σε επίπεδο διαρθρωτικών μέτρων, δεν μου έχει έρθει συνολικά μία πρόταση» από τη φαρμακοβιομηχανία.
Ο υπουργός Υγείας, διαπίστωσε μια «απροθυμία από τις εταιρίες να μας βοηθήσουν σε δύο σημεία», όπως είπε, δηλαδή «να μας φέρουν τη χαμηλότερη τιμή» και δεύτερον, να μας φέρουν τις καταναλώσεις στην ΕΕ. Ο ίδιος αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «φταίει ότι εμείς δεν έχουμε δομήσει τα πρωτόκολλα, για να δούμε τι απορρόφηση έχουμε» ως προς τον όγκο φαρμάκων στην Ελλάδα.
Πλεύρης για προσωπικό γιατρό
Αναφορικά με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού , ο υπουργός Υγείας σημείωσε ό,τι θα γίνει ο πυλώνας για να λυθούν παθογένειες τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια φροντίδα, αλλά και στην κατανάλωση των φαρμάκων.
«Θα πληρώσουμε τους γιατρούς με 60.000 ευρώ μεσοσταθμικά τον χρόνο. Ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων θα αγοράζουμε ώρες, δεν θα πληρώνουμε μισθό στον γιατρό χωρίς να τον ελέγχουμε».
Αρχικά θα ξεκινήσουν οι εγγραφές των γιατρών, όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, και θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα σε ασθενείς που θα μπουν στο πρόγραμμα. «Αν ο πολίτης δεν έχει προσωπικό γιατρό θα πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή. Να αγκαλιάσουν τον θεσμό οι πολίτες, είναι καλό για την υγεία τους», ανέφερε.
Πλεύρης για clawback
Μιλώντας για το clawback, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως μπήκαμε σε έναν φαύλο κύκλο με το clawback και θέλουμε κάποια στιγμή να το εξαλείψουμε καθώς «έχει γίνει ο ελέφαντας στο δωμάτιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακουμπώντας το, υποχρεωτικά θα δυσαρεστηθούν όλοι τόνισε και είπε ότι ακόμα και να αυξήσεις τη δαπάνη για το φάρμακο, θα πρέπει μετά να κάνεις εξορθολογισμό και υποχρεωτικά έλεγχο της κατανάλωσης.
«Το πιο ακριβό φάρμακο θα το παίρνουν αυτοί που πραγματικά το χρειάζονται», τόνισε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας ότι τα χρήματα για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι συγκεκριμένα. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η ευθύνη για την αυξημένη δαπάνη στο φάρμακο ανήκει στην Πολιτεία, καθώς η ίδια δεν έχει καταφέρει να δει τις πραγματικές ανάγκες και να κάνει ελέγχους. Πάντως, προέβλεψε ότι η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο έλεγχος της συνταγογράφησης και ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς θα είναι χρήσιμα εργαλεία που θα βοηθούν το κράτος να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την συνταγογράφηση και να την ελέγχει.
Μέχρι να τρέξουν οι διαδικασίες, θα πάμε και σε μέτρα πυροσβεστικά, όπως π.χ. η πρόσφατη τροπολογία με μεταφορά από clawback σε rebate, κατέληξε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος ωστόσο επέρριψε ευθύνες στις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς δεν φαίνεται- όπως είπε- να συνεργάζονται όσο θα έπρεπε.
Διαβάστε επίσης
Μίνα Γκάγκα: Ανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη και νέο μοντέλο υγειονομικής φροντίδας