Νοσηλεία παιδιών κατ’ οίκον

Το θεσμικό πλαίσιο της Παιδιατρικής κατ’ όικον νοσηλείας προετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Ήδη έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό Ομάδα Εργασίας η οποία θα εισηγηθεί τις βασικές αρχές του πλαισίου αυτού.

Η Παιδιατρική Κατ’ οίκον Νοσηλεία (ΠΚΟΝ) αφορά κυρίως παιδιά και εφήβους με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας που προκαλούν μακροχρόνιες ή μόνιμες αναπηρίες.

Στόχος είναι να αποφεύγεται η μακρόχρονη παραμονή των παιδιών αυτών σε ιδρύματα, η ένταξή τους στο οικογενειακό περιβάλλον με την κατάλληλη φροντίδα και με δυνατότητα ασφαλούς χορήγησης μακροχρόνιας θεραπευτικής αγωγής. Το θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει παράλληλη υποστήριξη από τις μονάδες υγείας.

Η Ομάδα Εργασίας απαρτίζεται από 9 μέλη, με συντονιστή τον Ιωάννη Τσανάκα, καθηγητή Παιδιατρικής Πνευμονολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στην ομάδα συμμετέχει και η γνωστή πλέον από τις τακτικές ενημερώσεις για τον κορονοϊό Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθύντρια της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο Αττικό νοσοκομείο.

Η ομάδα θα διερευνήσει τις καλές πρακτικές εφαρμογής του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας για παιδιά και εφήβους σε άλλες χώρες, αξιολογώντας και τη σχετική βιβλιογραφία.

Στη συνέχεια θα αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και θα χαρτογραφηθούν οι ανάγκες τόσο για κατ΄οίκον νοσηλεία και γενικότερη φροντίδα των παιδιών με χρόνια προβλήματα.

Η τελική εισήγηση θα αναλύει το θεσμικό πλαίσιο αυτών των διαδικασίων, θα προβλέπει διαδικασίες πρόσβασης των ασθενών σε αναλώσιμα είδη, θα περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση των θεραπευτικών πράξεων που θα δύναται να γίνουν κατ’ οίκον (συμπεριλαμβανομένων και των προϋποθέσεων για την ασφαλή διενέργεια των πράξεων αυτών στο οικιακό περιβάλλον).

Θα ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες τηλεϊατρικής υποστήριξης παιδιών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.