Η ναλοξόνη, το μοναδικό αντίδοτο για τις περιπτώσεις υπερδοσολογίας οπιοειδών, θα χορηγείται πλέον κανονικά μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης.
Νομικό πλαίσιο για την ναλοξόνη
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιο Θεοχάρη και τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Χρήστο Λιάπη με αντικείμενο την αλλαγή του νομικού πλαισίου, όσον αφορά τη χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας «ναλοξόνη».
Διεύρυνση της χρήσης της ναλοξόνης
Εδώ και χρόνια, η διεύρυνση της χρήσης της ναλοξόνης αποτελεί πάγιο αίτημα των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών και των Φορέων και των Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματικότερη παροχή φροντίδας στους ουσιοεξαρτώμενους.
Το αίτημα αυτό ικανοποιήθηκε με την υπογραφή Υπουργικής Απόφασης, η οποία καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης, συνταγογράφησης και διάθεσης της ναλοξόνης.
Τι είναι η ναλοξόνη
Η ναλοξόνη είναι ανταγωνιστής των οπιοειδών και ανατρέπει την επίδραση των οπιοειδών στο σώμα, όπως η αναπνευστική καταστολή, εντός μερικών λεπτών.
Τον Φεβρουάριο του 2020 επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε στείλει στον τότε υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια έκθεση για την πρόληψη θανάτων από υπερδοσολογία οπιοειδών.
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, στην Ελλάδα καταγράφονται 150-200 θάνατοι από υπερδοσολογία κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες εξηγούν στην έκθεσή τους τη σπουδαιότητα της ναλοξόνης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για την αποτροπή θανατηφόρων περιστατικών.
Η ναλοξόνη είναι το μοναδικό αποτελεσματικό αντίδοτο αντιμετώπισης της τοξίκωσης από οπιοειδή. Κυκλοφορεί από τη δεκαετία του 1960 και μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, υποδορίως, ενδομυϊκώς ή ενδορρινικώς. Δεν έχει ψυχοτρόπο δράση και έχει τεκμηριωθεί η έλλειψη παρενεργειών.
Στην Ελλάδα, όμως, μπορούν να τη χορηγήσουν μόνο γιατροί, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στα επείγοντα των νοσοκομείων. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να χορηγείται και εκτός νοσοκομείων από φίλους ή συγγενείς με την κατάλληλη εκπαίδευση σε περίπτωση ανάγκης.
Διαβάστε επίσης
Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Η θνητότητα ασθενών με σοβαρή COVID-19 αγγίζει το 87% εκτός ΜΕΘ