«Σοκάρει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών προέρχονται από ενήλικες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βρίσκονται στο στενό περιβάλλον τους. Είναι ανατριχιαστικό το γεγονός ότι μόλις το 2% – εκτιμάται- αυτών των περιστατικών φθάνει στις Αρχές».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.
Προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της διαμόρφωσης μίας εθνικής στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση.
Στόχος μας πρέπει να είναι η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης έναντι της κακοποίησης των παιδιών που θα ενσωματώνει και θα ενοποιεί όλες τις πολιτικές μας για το τεράστιο αυτό θέμα, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για μία εθνική προσπάθεια που πρέπει να έχει ως θεμέλιο λίθο την μηδενική ανοχή στην σεξουαλική βία κατά των παιδιών.
“Είναι μια εθνική προτεραιότητα με την οποία πρέπει και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει, να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις”, ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σήμερα στην Ευρώπη ένα στα πέντε παιδιά γίνεται θύμα μίας κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης και δυστυχώς αυτό ισχύει για τα πιο ευάλωτα παιδιά.
Η αδράνεια οδηγεί σε ατιμωρησία και σε ένοχο σκοτάδι
Όπως ανέφερε, και στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμη αδράνειες και στερεότυπα, οι πρώτες οδηγούν σε ατιμωρησία ενώ τα δεύτερα σε ένοχο σκοτάδι.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το σχέδιο δράσης είναι ολιστικό, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση αλλά και ευρεία κοινωνική αποδοχή και αποτελεί μία ευρύτερη στροφή σε κρίσιμα προβλήματα της εποχής.
Τόνισε πως οι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν συνολικά τις ισχύουσες δομές και λειτουργίες, ενώ επισήμανε πως είναι απαραίτητη και μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης που θα επιδιώξει να μας ενεργοποιήσει όλους. Τους ενήλικες που πρέπει να είναι πιο ενημερωμένοι για να εντοπίζουν αυτές τις κακοποιητικές συμπεριφορές γύρω τους, αλλά να έχουν και το θάρρος να σπάσουν το τείχος της σιωπής ειδικά σε πιο μικρές κοινωνίες, αλλά και τα ίδια τα παιδιά που πρέπει να ξέρουν τα δικαιώματά τους και να έχουν την γνώση και το θάρρος να μιλούν στους μεγαλύτερούς τους.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, την πορεία του 5ετους εθνικού σχεδίου θα επιβλέπει εθνική συντονιστική επιτροπή, ενώ κεντρικά θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής θα είναι η βουλευτής Έλενα Ράπτη την οποία συνεχάρη για την σπουδαία δουλειά που διαχρονικά έχει κάνει σε αυτό τον τομέα.
Τέλος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη πρωτοβουλία, αντίθετα εγγράφεται σε ένα τόξο των κοινωνικών μας μέτρων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπεράσπισής τους, δίπλα σε εκείνα εναντίον της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας. “Οι πολιτικές αυτές θα συνεχιστούν αταλάντευτα”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.