Τα δύο μεγάλα στοιχήματα στη φαρμακευτική δαπάνη – Οι κινήσεις του Θ. Πλεύρη

Αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Δύο είναι τα μεγάλα στοιχήματα στη φαρμακευτική δαπάνη, που καλείται να κερδίσει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Το clawback και τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένονται οι πρώτες αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), οι επόμενες αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για το ΕΟΠΥΥ, το οποίο θα κατατεθεί τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Φαρμακευτική δαπάνη: Τι επιδιώκει ο Υπουργός Υγείας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Υγείας επιδιώκει να μετακυλήσει το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης για τους ανασφάλιστους πολίτες, σε άλλον λογαριασμό δαπανών του προϋπολογισμού του κράτους, πιθανά στα κονδύλια Πρόνοιας. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμά ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει 150 εκατ. ευρώ.

Πάγιο ζήτημα αποτελεί το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, τα οποία θα αποζημιώνονται σε χαμηλότερες τιμές από τον ΕΟΠΥΥ λόγω διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον, όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, τα σκευάσματα βιταμίνης D, μαγνησίου και σιδήρου θα μεταφερθούν στην αρνητική λίστα, εκτός από ορισμένες βασικές κατηγορίες, για τις οποίες εκκρεμεί η γνωμοδότηση του ΕΟΦ. Από αυτή την κίνηση η αναμενόμενη εξοικονόμηση εκτιμάται στα 50-75 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αναμένεται να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική παρουσίαση συγκριτικής αξιολόγησης κατανάλωσης σε άλλες αγορές της ΕΕ και η υποχρεωτική αναφορά της χαμηλότερης ευρωπαϊκής τιμής.

Μέσα σε όλα κρίνεται αναγκαία η αξιοποίηση κεφαλαίων από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας για το 2021.

Στη νομοθετική ρύθμιση θα νομοθετείται επίσης το δικαίωμα του Υπουργού να εκδίδει δεύτερο δελτίο τιμών, σε περίπτωση που η τάση των δαπανών είναι αντίθετη με τις προβλέψεις.

Αλλαγές και από τον καινούριο χρόνο

Επιπλέον μέχρι τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν και νομοθετικές διατάξεις που θα αφορούν στις κατευθυντήριες γραμμές και στα πρωτόκολλα συνταγογράφησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι συνέπειες των οποίων θα φανούν το 2023.

Θα θεσμοθετηθεί η ενεργοποίηση της Επιτροπής Φαρμακευτικής Δαπάνης και ομάδας εργασίας με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών και τη φαρμακοβιομηχανία, για τη χάραξη της στρατηγικής του κλάδου.

Όσον αφορά στο clawback, που “καίει” τις φαρμακευτικές εταιρείες, αναμένεται να υπάρξει αναθεώρηση στην αναλογική συμμετοχή 80%-20% (αυτό αφορά στο clawback που επωμίζονται οι εταιρείες που παρουσιάζουν ανάπτυξη).

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης προς ΣΦΕΕ: Παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης

Δείτε ποια είναι τα 171 σημεία δωρεάν ελέγχου για COVID-19 τη Δευτέρα 22/11

Ψυχολογικό τεστ: Ποιος έσπασε το βάζο; Δείτε τι δείχνει για τον χαρακτήρα σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.