Μεταμοσχεύσεις: «Παρένθεση» σε άλλα κλινικά προγράμματα, τι αλλάζει με το Εθνικό Σχέδιο

Βίκυ Καρατζαφέρη

Αισιόδοξος ότι σε λιγότερα από δέκα χρόνια η κατάσταση με τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας θα βελτιωθεί σημαντικά, παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, εμφανίστηκε, μιλώντας στο Healthstories, ο καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College London και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, Βασίλειος Παπαλόης.

Ο κ. Παπαλόης έχει εκπονήσει, μαζί με τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας Ηλία Μόσιαλο, τη μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα (το Σχέδιο εκπονείται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση).

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων τα λέει «έξω από τα δόντια». Κάνει λόγο για δραματική κατάσταση και περιγράφει τους λόγους, για τους οποίους η χώρα μας είναι τόσο πίσω σε έναν τόσο νευραλγικό – για τη Δημόσια Υγεία – τομέα, όπως αυτός της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.

«Η μεταμόσχευση στην Ελλάδα δεν είχε ποτέ την αυτονομία που χρειαζόταν, δεν την είδαμε ποτέ σαν μια ανεξάρτητη κλινική οντότητα, με δική της χρηματοδότηση και με δικούς της στόχους. Ήταν πάντα μια παρένθεση σε ένα άλλο κλινικό πρόγραμμα και βασιζόταν πάντα στις ηρωικές προσπάθειες των συναδέλφων, που, όμως, δυστυχώς, δεν μπορούν να δώσουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα», υπογραμμίζει ο κ. Παπαλόης.

 

Όπως εξηγεί, η ανάγκη στην Ελλάδα, ειδικά για μεταμόσχευση νεφρού, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η επίπτωση της νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου στη χώρα μας είναι δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι ασθενείς με αιμοκάθαρση στη χώρα μας είναι 40% πάνω από τον μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα φορές περισσότερες μονάδες αιμοκάθαρσης ανά εκατομμύριο πληθυσμού συγκριτικά με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή 100% περισσότερες μεταμοσχεύσεις από όσες πραγματοποιεί και πραγματοποιεί 75% λιγότερες», επισημαίνει ο καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων.

Και τα συγκλονιστικά στοιχεία δεν σταματούν εδώ,

Η λίστα αναμονής για νεφρούς και σε ασθενείς με αιμοδιάλυση είναι κοντά στα εννέα έτη. Το 60% των ασθενών πεθαίνει μετά από πέντε χρόνια στη λίστα αναμονής για το σωτήριο μόσχευμα. Στην πατρίδα μας γίνονται τέσσερις φορές λιγότερες μεταμοσχεύσεις από την Πορτογαλία.

Το καινοτόμο Σχέδιο

Η μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο έχει ολοκληρωθεί και έχει παραδοθεί στο Ωνάσειο Ίδρυμα. Παράλληλα χτίζεται το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, που αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη της εκκίνησης του τομέα της Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων στη χώρα μας. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Δεκέμβριο του 2019 και αναμένεται να παραδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία το 2024.

«Δημιουργήσαμε ένα σχέδιο βέλτιστης πρακτικής, σχετικά με το πώς πρέπει να αναπτυχθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Κι αυτό δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στην Ευρώπη», λέει στο Healthstories ο κ. Βασίλειος Παπαλόης.

Και συνεχίζει: «Το δεύτερο, που κάναμε, ήταν να επιλέξουμε πέντε χώρες, που έχουν προοδεύσει στον τομέα των μεταμοσχεύσεων: η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία (το μεγάλο θαύμα) και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάναμε ξεχωριστή μελέτη για κάθε χώρα και μετά μια άλλη μελέτη για την Ελλάδα, όπου είδαμε τις διαφορές της πατρίδας μας από τις άλλες χώρες».

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι οι Έλληνες γνωρίζουν καλά την αξία της μεταμόσχευσης, το πρόβλημα και τις ανάγκες που υπάρχουν, τα βασικά θέματα υποδομής και λειτουργίας.
Τόνισε ότι είναι απαραίτητο ένα γενικό πλαίσιο στήριξης από την Πολιτεία και από τους επιστήμονες, το οποίο θα είναι μακροχρόνιο και με στοχευμένες νομοθετικές αλλαγές.

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.