Σε 16 μήνες από την έναρξη της πανδημίας έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο 1,3 δις εμβολιασμοί ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται 20 εκατ. εμβολιασμοί παγκοσμίως, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Pfizer για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Ζαχαρίας Ραγκούσης, μιλώντας στη συζήτηση με θέμα «Pharmaceutical Innovation: The future-proof investment» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Ζ. Ραγκούσης μιλώντας για την αξία της έρευνας και της ανάπτυξης, ειδικά σε καιρό πανδημίας, επισήμανε την πολυπλοκότητα στη διαδικασία παραγωγής των εμβολίων, όχι μόνο όσον αφορά στην προμήθεια των συστατικών αλλά και στους πολλούς και αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους.
«Για κάθε παρτίδα του εμβολίου της Pfizer γίνονται πάνω από 40 ποιοτικοί έλεγχοι, 13 εκ των οποίων σε εξειδικευμένα κέντρα στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) από την οποία προέκυψε η αφαίρεση ενός κομματιού του clawback με αντάλλαγμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και, όπως είπε, ένα αποτέλεσμα αυτού ήταν η σημαντική επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, είπε «το εργαλείο αυτό χρησιμοποιούν και άλλες εταιρείες και είναι η απόδειξη της θέλησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για επενδύσεις R&D (σε έρευνα και ανάπτυξη) και δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπογράμμισε ότι «η θεσμοθέτηση του clawback είναι σημαντικό κίνητρο για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα και ελπίζουμε να συνεχιστεί».
Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι είναι «άθλος» το επίτευγμα ότι σε ένα χρόνο από την ταυτοποίηση του ιού βρεθήκαμε σε θέση να διαθέτουμε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες δημιουργούν κάθε χρόνο νέες θέσεις εργασίας χρειάζονται καινοτομία και βελτίωση των εργαλείων για αύξηση των επενδύσεων.
Κλινική έρευνα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της AbbVie Pharmaceuticals SA, Πασχάλης Αποστολίδης. Όπως είπε, οι επενδύσεις στην κλινική έρευνα κάθε χρόνο στην Ευρώπη είναι της τάξεως των 36 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι – βάσει αναλογικότητας οικονομία και πληθυσμού – τα 500 εκατομμύρια μπορούν να επενδύονται στη χώρα μας, με αποτέλεσμα την απόδοση φόρων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών – αναφερόμενος στα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ – την ώρα που επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να αντλήσουν τέτοια δεδομένα. Αν το συνδυάσουμε αυτό, εξήγησε, «με τις επενδύσεις Microsoft και Cisco, καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή πλούτου και ανάπτυξης».
Το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Vianex, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχουν τρία βήματα που πρέπει να γίνουν για το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Πρώτον, κινήσεις για την αναμόρφωση της, το clawback είναι το σημαντικότερο εργαλείο που έχει προσφέρει η ελληνική Πολιτεία στη βιομηχανία για τη στήριξή τους. Επίσης, αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, διότι ενώ τα προϊόντα των τρίτων χωρών παίρνουν άδεια και εισάγονται εύκολα στην ΕΕ, τα προϊόντα των ευρωπαϊκών εταιρειών δυσκολεύονται πάρα πολύ, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Και τέλος η στροφή στη βιοτεχνολογία, κάτι που δεν είναι εύκολο για τις ελληνικές εταιρείες, καθώς πρέπει να βοηθηθούν στη συνεργασία τους με τις ξένες, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και μία νέα στρατηγική».
Success story
Ο Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim, Δημήτρης Αναγνωστάκης, τόνισε ότι η φαρμακευτική παραγωγή στην Ελλάδα αποτελεί έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς μόνο από το 2016 έως το 2019, η φαρμακευτική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 60%. Ο κ. Αναγνωστάκης ανέφερε ότι η Ευρώπη βάσισε τα τελευταία χρόνια τις ανάγκες στην παραγωγή από την Ασία και τόνισε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να προστατεύσει την παραγωγή της και να σταθεί δίπλα σε χώρες που ζητούν αύξηση της παραγωγής. Είπε ότι η εταιρεία του αποτελεί success story με συνεχή αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας και κάλεσε να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της βιομηχανίας ώστε να στηριχθεί η τοπική παραγωγή και να μπει η Ελλάδα στους παίκτες της φαρμακευτικής παραγωγής.