Με θετικά σχόλια και τη σφραγίδα έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη υψηλόβαθμου κλιμακίου του Οργανισμού στην Ελλάδα.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν η Διευθύντρια του ECDC, Dr. Pamela Rendi-Wagner, η οποία συμμετείχε σε σειρά τεχνικών διαβουλεύσεων με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του μηχανισμού «Country Support».
Επιδημιολογική επιτήρηση και ψηφιακά συστήματα
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το ECDC αξιολόγησε τέσσερα βασικά έργα που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ μέσω του προγράμματος «Λειτουργική Αναδιοργάνωση»:
- Θεσμικός επανασχεδιασμός του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης.
- Ψηφιοποίηση της επιτήρησης, με ανάπτυξη πλατφόρμας ενοποίησης δεδομένων από πολλαπλές πηγές.
- Σύστημα Ετοιμότητας για Εκτάκτους Κινδύνους Δημόσιας Υγείας (PHEPR).
- Το Collaborative Surveillance Network (CSN), ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας και του Long-Term Surveillance Framework (LTSF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως επισημάνθηκε, όλα τα έργα σχεδιάστηκαν βάσει των αναγκών της χώρας, χωρίς να υιοθετούνται τυποποιημένα εξωτερικά μοντέλα, γεγονός που αναδείχθηκε ως καλή πρακτική και πρότυπο για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Έπαινοι και έγκριση από το ECDC
Στην τρίτη και τελευταία ημέρα της αποστολής, η Διευθύντρια του ECDC συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΟΔΥ, κ. Δημήτρη Χατζηγεωργίου, είχε επίσημη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κα Αγαπηδάκη δήλωσε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνουμε ότι αποδόθηκαν θερμά συγχαρητήρια στον ΕΟΔΥ για το έργο του, ειδικά στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ECDC ενέκρινε επισήμως τα προγράμματα και τα χαρακτήρισε καλή ευρωπαϊκή πρακτική».
Η Ελλάδα σε στρατηγική θέση για την υγειονομική ανθεκτικότητα της ΕΕ
Η Dr. Rendi-Wagner υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ανάπτυξη εμπειρίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων υγειονομικών κρίσεων – από την κλιματική αλλαγή έως τη μετανάστευση. Παράλληλα, εξήρε την ολοκληρωμένη προσέγγιση επιδημιολογικής επιτήρησης στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας (One Health), σημειώνοντας ότι: «Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τα κράτη-μέλη της ΕΕ».
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων:
Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΔΥ Βάνα Παπαευαγγέλου, Δημήτριος Παρασκευής, Χρήστος Παπαθεοδώρου και Μαρία Πηρουνάκη και ο καθηγητής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η παρουσία τόσων υψηλόβαθμων στελεχών ανέδειξε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας ΕΟΔΥ – Υπουργείου Υγείας – ECDC.
Η επίσκεψη συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυση του ECDC, και λειτούργησε ως υπενθύμιση της σταθερής συνεργασίας της Ελλάδας με τον Οργανισμό. Η χώρα συμμετέχει ενεργά στις κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες για την πρόληψη, επιτήρηση και ετοιμότητα απέναντι σε απειλές δημόσιας υγείας.
Όπως σημειώθηκε, η επιστημονική τεκμηρίωση, η ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η διαφάνεια παραμένουν θεμελιώδεις αξίες στον σχεδιασμό των έργων του ΕΟΔΥ – με στόχο μια σύγχρονη, ανθεκτική δημόσια υγεία για όλους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Photo ΕΟΔΥ
Διαβάστε επίσης
Bιταμίνη D: Το πρωί ή το βράδυ και με ποιο τρόπο;
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά