Π. Καναβός – LSE: Η υγεία είναι πλούτος, αλλά έχει υψηλό κόστος για τους πολίτες – Έλλειψη καθοδήγησης για τους επαγγελματίες

«Η υγεία είναι πλούτος» υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής της Υγείας του LSE Πάνος Καναβός, μιλώντας στην ετήσια επιστημονική εκδήλωση του Economist. Ο γνωστός καθηγητής, επισήμανε πως η δυναμική της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας στις βιοεπιστήμες «περνά μέσα από την κατάλληλη φαρμακευτική πολιτική».

Ο καθηγητής Πάνος Καναβός αναφερόμενος στο επίπεδο της μακροοικονομίας, τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα στους προϋπολογισμούς ενώ για το μικροοικονομικό επίπεδο υποστήριξε την αναγκαιότητα για ισότητα στην πρόσβαση, ορθολογική χρήση φαρμάκων και ενίσχυση της βιομηχανικής πολιτικής. Ωστόσο, αναφέρθηκε σε «αντικίνητρα» όπως το clawback και σε «συχνές, αντικρουόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις» που πλήττουν τη σταθερότητα, όπως είπε.

«Το σύστημα υγείας δεν διαχειρίζεται προϋπολογισμό αλλά την υπέρβαση» σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι λείπει ένα κατώφλι οικονομικής αποτελεσματικότητας. «Υπάρχουν πολλά “δεν” που δεν έχουν γίνει και πρέπει να γίνουν», σημείωσε. Ο κ. Καναβός αναφέρθηκε επίσης στο υψηλό κόστος για τους πολίτες και την «έλλειψη καθοδήγησης» για τους επαγγελματίες υγείας. «Χρειάζεται φαντασία, συνέπεια και ρεαλισμός», ανέφερε. Μίλησε τέλος για τα θετικά μαθήματα από την πανδημία, όπου υπήρξε «επωφελής συνεργασία βιομηχανίας, κοινωνίας και συστημάτων υγείας» και κάλεσε σε δράση για «ένα ευνοϊκότερο κανονιστικό πλαίσιο» που θα στηρίζει την καινοτομία.

«Η καινοτομία στην ιατρική δεν είναι κόστος», υπογράμμισε από το βήμα του Economist η global head pharma pricing and reimbursement της Roche, Ilona Torontali, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «αναγκαίο στοιχείο μιας υγιούς κοινωνίας και ενός βιώσιμου μέλλοντος». Τόνισε πως η φαρμακευτική καινοτομία βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει τη θνησιμότητα, ενώ συνεισφέρει και στην οικονομία. «Δεν είναι μόνο ότι κρατάς τους ανθρώπους υγιείς», είπε, «αλλά και ότι ενισχύεις το ΑΕΠ της χώρας». Η κ. Torontali αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία και σε μια μετάβαση από την ακριβή νοσοκομειακή περίθαλψη στην κατ’ οίκον φροντίδα, η οποία είναι πιο οικονομική, όπως εξήγησε.

Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στην Ελλάδα, αλλά σημείωσε πως μπορούν να γίνουν περισσότερα. Κάλεσε για μια ολιστική προσέγγιση στη φαρμακευτική πολιτική και την καθιέρωση κινήτρων ώστε «να δίνουμε το σωστό φάρμακο στον σωστό ασθενή». Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος της Roche σημείωσε πως για να απελευθερωθούν οι δυνατότητες της Ελλάδας στις επιστήμες ζωής, χρειάζονται στρατηγικές που ενισχύουν την καινοτομία και υποστηρίζουν την προσβασιμότητα.

photo lse.ac.uk

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Εντυπωσιακή η βαθμολογία που δίνουν οι πολίτες στο Νοσοκομείο Μεταξά – Τι έδειξε η αξιολόγηση

Ήλιος και παιδιά: Η σημασία της φωτοπροστασίας από μικρή ηλικία

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.