Για τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και για τις επικείμενες αλλαγές στα σχολικά κυλικεία, μίλησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη όπου συζήτησε για την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας.
«Με την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά ένα γερό ξεκίνημα στη ζωή. Η υγεία που χτίζουμε από νωρίς, από την παιδική ηλικία, μας ακολουθεί και μετέπειτα στην ενήλικη ζωή. Έχουμε εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή, έχουμε εγκαταλείψει παλιές συνήθειες. Τα περισσότερα παιδιά πια, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι μπροστά σε μία οθόνη, δεν έχουν επαρκή άσκηση, δεν έχουν τη δυνατότητα πια οι γονείς -όπως ζούσαμε παλαιότερα- να καθόμαστε στο τραπέζι – κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατροφή, έχει να κάνει και με το πώς συνδεόμαστε ως μέλη της οικογένειας κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» σημείωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας
«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στις ηλικίες 5 έως 7 ετών που φτάνει το 43% και από τα 2 ως τα 14 37,5% είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό εφαρμόζουμε εδώ και αρκετό καιρό την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας. Στα σχολεία εφαρμόζουμε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδια, βιωματικές δραστηριότητες. Είμαστε παντού, στα σχολεία, έχουμε δράσεις στην κοινότητα, στις υπηρεσίες υγείας. Με τις δράσεις στην κοινότητα έχουμε πάει σε πάρα πολλά μέρη, της χώρας. Αύριο, Σάββατο 23. 05 από τις 11:00 θα είμαστε στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι, με το Δημήτρη Μακαλιά, με τον Γιώργο Σούλη, με πάρα πολλούς φίλους να παίξουμε, να μαγειρέψουμε μαζί.
Όλες οι δράσεις είναι εντελώς δωρεάν και τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε και σε άλλους δήμους στην Αττική. Το σημαντικό είναι εδώ να καταλάβουμε το εξής, προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια κοινωνική συμμαχία.
Κέντρο Παχυσαρκίας
Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ένας γονιός μόνος του, ένας δάσκαλος, ή από μόνο του το Υπουργείο. Χρειάζεται ευρύτερη κοινωνική συμμαχία. Επιπλέον, παρέχουμε δωρεάν άθληση. Εκτός από την πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες, ιδρύσαμε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παχυσαρκίας. Οι γονείς μπορούν να καλούν στο 210-9549470 στο Κέντρο Παχυσαρκίας για να κλείσουν ραντεβού δωρεάν με διατροφολόγο για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με υπερβαρότητα ή παχυσαρκία».
Τι αλλάζει στα σχολικά κυλικεία
«Έχουμε ήδη εκπονήσει καινούριες κατευθυντήριες οδηγίες, αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο. Σε συνεργασία με τον πρώην Υπουργό Παιδείας τον κ. Πιερρακάκη, τώρα και με τη Σοφία Ζαχαράκη, θα θεσμοθετήσουμε νέο πλαίσιο ακριβώς για να έχουμε καλύτερη διαθεσιμότητα υγιεινών σνακ για τα παιδιά στα κυλικεία. Και όχι μόνο, θα πάρουμε και μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν τα προϊόντα υγιεινής διατροφής, για να έχουν τα παιδιά καλύτερη πρόσβαση» τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Για τις κοινωνικές ανισότητες
«Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχουμε και δωρεάν φρούτα, λαχανικά, υγιεινά τρόφιμα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε αυτά. Αυτό είναι μια από τις δράσεις που κάνουμε. Δεύτερον, εντοπίζουμε μέσα από την εκπαίδευση με τους παιδιάτρους τα παιδιά που έχουν υπερβαρότητα, παχυσαρκία τα οποία παραπέμπονται στο ειδικό κέντρο, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για δωρεάν υπηρεσίες με διατροφολόγο. Ξέρετε, έχουμε παιδιά Ε, ΣΤ Δημοτικού με υπέρταση, διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία. Η παχυσαρκία δεν είναι ατομική επιλογή ενός ανθρώπου, ενός παιδιού πολύ περισσότερο. Είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα.
Έχουμε ανισότητες σε όλο τον κόσμο. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο ασχολείται η δημόσια υγεία, είναι ακριβώς αυτό. Έχουμε ανισότητες μεταξύ χωρών και έχουμε ανισότητες ακόμα και στην ίδια γειτονιά. Αυτό το ζήτημα με ενδιαφέρει προσωπικά και είναι και ο βασικός λόγος που έχω εμπλακεί στην πολιτική. Και το λέω αυτό μιας και πολιτεύομαι στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας, σε μία περιφέρεια με πολύ υψηλές ανισότητες στην υγεία.
Έχουμε μέσα στην ίδια γειτονιά ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία και ανθρώπους οι οποίοι είναι πετάμε τρόφιμα. Ξέρετε, η έρευνα δείχνει ότι η μέση οικογένεια στην Ελλάδα πετάει 1.000 ευρώ το χρόνο σε τρόφιμα, σε σπατάλη τροφίμων. Πρέπει λοιπόν να έχουμε αυξημένη επαγρύπνηση όλοι, ευαισθητοποίηση, να μπορέσουμε να χτίσουμε ξανά δεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, γι΄ αυτό έχουν σημασία αυτές οι δράσεις, γιατί συναντιούνται οι οικογένειες.
Ξέρετε, από αυτό το πρόγραμμα έχουν υπάρξει πολλές πρωτοβουλίες, γονείς με παιδιά που πάνε περιπάτους το Σαββατοκύριακο, αναπτύσσουν δεσμούς. Έχουμε και μηχανισμούς αλληλεγγύης, δεν πάμε να παρέμβουμε μηχανικά στο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας, αντίθετα εστιάζουμε στην ανάπτυξη σχέσεων των παιδιών με τους δασκάλους, μεταξύ των γονιών- το σχολείο είναι μία κοινότητα και η υγεία χτίζεται μέσα απ΄ αυτό τον τρόπο», σημείωσε καταλήγοντας η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Διαβάστε επίσης
«Τροφή για Δράση»: Μήνυμα πρόληψης από την Αγαπηδάκη για την παχυσαρκία