EFPIA: Σχεδόν δυο χρόνια καθυστερούν τα νέα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα

Τα ευρήματα από τη νέα μελέτη της EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών) προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό, καθώς οι ασθενείς στη χώρα μας χρειάζεται να περιμένουν σχεδόν δυο χρόνια για να λάβουν τα νέα καινοτόμα φάρμακα.

Φαίνεται, μάλιστα, πως η Ελλάδα καταγράφει την πιο μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση νέων θεραπειών, με μέση αναμονή 654 ημέρες, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 19 μήνες.

Γραφειοκρατία, αδιέξοδες προτάσεις και μέτρα όπως το clawback συντείνουν στο να περιμένουν πολύ καιρό οι ασθενείς, μέχρι να πάρουν στα χέρια τους ό,τι νεότερο κυκλοφορεί από πλευράς των φαρμακευτικών εταιρειών.

EFPIA: Σχεδόν δυο χρόνια καθυστερούν τα νέα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα

Η νέα μελέτη “παρακολούθησε” σχεδόν 100 εγκρίσεις νέων θεραπειών, προκειμένου ακριβώς να εντοπίσει και να αναλύσει τις αιτίες των πολύμηνων καθυστερήσεων στην πρόσβαση σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, με την απόλυτη συμμετοχή των μελών της EFPIA και καλύπτοντας 94 φάρμακα, που εγκρίθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιουνίου 2024, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα των καθυστερήσεων (69%) συμβαίνει διότι, ενώ οι εταιρείες έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις, αναμένουν απόφαση από ένα κράτος-μέλος.

Κατά μέσο όρο οι εταιρείες κατέθεσαν αίτηση για τιμολόγηση και επιστροφή σε 16 από τα 27 κράτη-μέλη. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι κύριοι λόγοι για τη μη κατάθεση αίτησης ήταν η έλλειψη υποδομών του συστήματος υγείας, η οικονομική βιωσιμότητα ή ζητήματα που αφορούν στις διαδικασίες τιμολόγησης και επιστροφής και στις αξιολογήσεις της αξίας.

Lars Fruergaard Jørgensen, πρόεδρος EFPIA

Όλα αυτά προέκυψαν από την έρευνα για την εκτίμηση του δείκτη W.A.I.T. (Waiting to Access Innovative Therapies), που διενεργείται κάθε χρόνο από την EFPIA.

Όπως διαπιστώθηκε, από τα 173 φάρμακα, τα οποία έλαβαν έγκριση κυκλοφορίας την περίοδο 2019-2022, κατά μέσο όρο τα 80 φάρμακα ήταν διαθέσιμα στις χώρες της Ευρώπης, που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη. Η μέση διαθεσιμότητα των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην ΕΕ εκτιμάται στο 46% για το έτος 2023, 50% για τα φάρμακα για τον καρκίνο και στο 42% για τα φάρμακα για τις σπάνιες παθήσεις.

Πέρα από την περιορισμένη διαθεσιμότητα των νέων φαρμάκων, μη ικανοποιητική είναι και η αναλογία των αποζημιούμενων και των μη αποζημιούμενων.

Το 41% των διαθέσιμων νέων φαρμάκων στην Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης διαθεσιμότητας ή αποζημίωσης (55% και 21% των ογκολογικών και ορφανών φαρμάκων αντίστοιχα).

Ο μέσος χρόνος για την αποζημίωση των νέων φαρμάκων από τα συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίστηκε στις 578 ημέρες, 47 ημέρες περισσότερες από το αντίστοιχο μέσο χρονικό διάστημα που είχε προκύψει από την ίδια έρευνα το περασμένο έτος (586 ημέρες για τα φάρμακα για τον καρκίνο και 611 ημέρες για τα φάρμακα για τις σπάνιες παθήσεις).

Έμφαση στον καρκίνο και στις σπάνιες παθήσεις

Η γενική διευθύντρια της EFPIA, Nathalie Moll, δήλωσε σχετικά: «Διαθέτουμε τώρα τρία χρόνια αδιάσειστων δεδομένων, που καταδεικνύουν σαφώς τα συστηματικά εμπόδια, που εμποδίζουν τα νέα φάρμακα να φτάσουν στους ασθενείς. Βλέπουμε πως οι λύσεις βρίσκονται στα συστήματα υγείας, στις κυβερνήσεις και στη συνεργαζόμενη φαρμακοβιομηχανία.

Οι αδιέξοδες νομοθετικές προτάσεις, όπως η υποχρέωση των εταιρειών να λανσάρουν και να προμηθεύουν συνεχώς προϊόντα σε όλα τα κράτη-μέλη, θα αποτύχουν πλήρως να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές και τεκμηριωμένες αιτίες των καθυστερήσεων, δεν θα βελτιώσουν την πρόσβαση στα φάρμακα, ενώ ταυτόχρονα θα αποδειχθούν εξαιρετικά επιζήμιες για την παρουσία του κλάδου στην ΕΕ. Χρειάζονται δύο για να ξεκινήσει η κυκλοφορία, δεν μπορούμε να λύσουμε ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα με μια προσέγγιση της νομοθεσίας, που ταιριάζει σε όλους».

Οι βασικές προκλήσεις περιλαμβάνουν μακρόχρονα και απρόβλεπτα χρονοδιαγράμματα έγκρισης, περιορισμένη ρυθμιστική ικανότητα, δημοσιονομικούς περιορισμούς και ανεπαρκείς υποδομές – ιδίως για τον καρκίνο και για τις σπάνιες ασθένειες.

Πηγή: mononews.gr

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ένωση Ασθενών: Δωρεάν και έγκαιρη πρόσβαση στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, χωρίς ταλαιπωρία

ΕΛΣΤΑΤ: Τεράστιες οι κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία για τα παιδιά, όλα τα στοιχεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.