Ε. Αγαπηδάκη για δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για την παχυσαρκία – Ο ειδικός με τον ρόλο – «κλειδί»

Όσοι ζουν με παχυσαρκία και δυσκολεύονται στη μάχη για την απώλεια των περιττών κιλών περιμένουν να ξεκινήσει το Πρόγραμμα για τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που ζουν καθημερινά υπό την απειλή κάποιου σοβαρού νοσήματος, που σχετίζεται με το παραπανίσιο σωματικό βάρος.

- Advertisement -

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο Healthstories και στο Mononews, εξηγεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο καινοτόμο Πρόγραμμα. Επίσης λέει σε ποιες περιπτώσεις θα διακόπτεται η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

«Ο σχεδιασμός του νέου Προγράμματος έχει γίνει εδώ και καιρό και τα κριτήρια συμμετοχής είναι αυστηρά», αναφέρει η κα Αγαπηδάκη.

«Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα αυτό για την παχυσαρκία των ενηλίκων παρέχεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρόληψης των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και συγκεκριμένα του Προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Καρδιαγγειακού Κινδύνου.

- Advertisement -

Αρχικά γίνονται οι αιματολογικές εξετάσεις. Μετά ο γιατρός προχωρά στην εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αξιολογεί τον δείκτη μάζας σώματος του ασθενούς και λαμβάνει το πλήρες ιστορικό του».

Ε. Αγαπηδάκη: Πότε θα διακόπτεται η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για την παχυσαρκία

Το νέο Πρόγραμμα θα αφορά σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος 40 και άνω ή 35 με προβλήματα υγείας, όπως είναι η υπνική άπνοια, η υπέρταση ή άλλα καρδιαγγειακά.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν δωρεάν τα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μετά από εξέταση από ειδικό γιατρό, όπως για παράδειγμα ενδοκρινολόγο ή ενδεχομένως και παθολόγο.

Θα είναι υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση και παράλληλα θα υποστηρίζονται και από διατροφολόγο. Όμως, εάν κάποιος σταματήσει να παρακολουθείται από τον διατροφολόγο, αυτόματα θα διακόπτεται και η δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων. Θέλουμε να υπάρχει ολοκληρωμένη θεραπευτική πλαισίωση, με ιατρική παρακολούθηση και διατροφική υποστήριξη, να συνδυάζονται, δηλαδή, διατροφή και φάρμακα», τονίζει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

Ποια θα είναι αυτά τα φάρμακα

Το ποια θα είναι αυτά τα φάρμακα και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες θα καθοριστούν από τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας – πρόεδρος είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυκλοφορούν η τιρζεπατίδη της εταιρείας Φαρμασέρβ Λίλλυ – που είναι το μόνο σκεύασμα με διπλή ένδειξη για σακχαρώδη διαβήτη και για παχυσαρκία – και η λιραγλουτίδη από την εταιρεία Novo Nordisk.

Η λιραγλουτίδη αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών με παχυσαρκία, που και αυτοί πληρούν αυστηρά κριτήρια. Η αποζημίωση χορηγείται υπό την προϋπόθεση έγκρισης μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων (ΣΗΠ) Θετικού Καταλόγου από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ).

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα ζουν πολλά άτομα με σοβαρή νοσογόνο παχυσαρκία, όπως λέγεται, το ζήτημα είναι πώς θα καλυφθεί το υπέρογκο κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιρζεπατίδη – της οποίας οι πωλήσεις είναι σταθερά ανοδικές τους τελευταίους 4 μήνες, οπότε κυκλοφορεί στη χώρα μας – ξεκινάει από 195,21 ευρώ τον μήνα. Η δε φαρμακευτική εταιρεία, που διακινεί το σκεύασμα, δεν προτίθεται να καταθέσει φάκελο, ώστε το φάρμακο να αποζημιώνεται.

Πάντως όλα αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν μιας και, όπως σας έχουμε πρώτοι ενημερώσει, τέλος του μήνα (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) αναμένεται να έρθει μία, ακόμη, καινοτόμα ενέσιμη θεραπεία για την παχυσαρκία, που «θα ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα», όπως μας μεταφέρουν στελέχη της αγοράς.

Διαβάστε επίσης

Τις επόμενες μέρες τα ΦΥΚ κατ’ οίκον και τα sms για τα δωρεάν χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.