DRG: Το 2025 τα δημόσια νοσοκομεία θα αποζημιωθούν με βάση το παραγόμενο έργο

Το 2024 καταγράφηκε για πρώτη φόρα το παραγόμενο έργο σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, με την εφαρμογή των DRGs, των Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων και τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα αποζημιωθούν το 2025 με βάση αυτό το έργο.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του Πανελληνίου Συνεδρίου του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε.).

Το Πανελλήνιο Συνέδριο 2025 με διεθνείς συμμετοχές και με θέμα «Τα DRG ως Σταθερότυπος Δημιουργίας & Εξέλιξης» που διοργάνωσε το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ Α.Ε., την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, είχε σημαντική επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ενίσχυση της συζήτησης, τόσο σε πρακτικό, όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, του σημαντικού έργου της εφαρμογής των DRG, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους φορείς του Συστήματος Υγείας.

Τα DRGs, συνοπτικά πρόκειται για ένα σύστημα ταξινόμησης και κατηγοριοποίησης των ασθενών που βασίζεται σε έγκυρα και αξιόπιστα δεδομένα με σκοπό την αναγωγή τους σε ένα διαχειρίσιμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών που είναι ιατρικά ουσιώδεις και ομοιογενείς και είναι συναφείς ως την χρήση υγειονομικών πόρων.

Το 2025 τα δημόσια νοσοκομεία θα αποζημιωθούν με βάση το παραγόμενο έργο

Το 2024 ήταν η χρονιά που το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ έκανε τον στόχο του πράξη και για πρώτη φόρα καταγράφηκε το παραγόμενο έργο σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας με έναν τρόπο σύγχρονο και καινοτόμο, βασισμένο στη φιλοσοφία των Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων (DRG). Το 2025 τα δημόσια νοσοκομεία θα αποζημιωθούν για πρώτη φορά βάση του παραγόμενου έργου τους, μειώνοντας ή και εξαλείφοντας αρκετές από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Η συλλογή και ανάλυση των παραγόμενων δεδομένων από τις ιατρικές πράξεις που υποβάλλονται για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσουν σταδιακά σε μια ολοκληρωμένη αποτύπωση και κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου έγινε παρουσίαση του έργου «Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας -Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (KETEKNY) – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG»”.
Στα στρογγυλά τραπέζια συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

  • Καθολική Εφαρμογή των DRG & Διαμόρφωση του νέου τοπίου στην Υγεία
  • DRG: Διαφάνεια και Απόδοση στο Δημόσιο – Σχεδιασμός και Ανάπτυξη στον Ιδιωτικό Τομέα της Υγείας
  • Οι διεθνείς εξελίξεις και συνέργειες στον τομέα των DRG
  • Η Ακαδημαϊκή διάσταση των DRG
  • Οι στρατηγικές συνεργασίες
  • Αποτελέσματα του έργου «Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας -Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (KETEKNY) – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG»”.

Στο Συνέδριο χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ με εισηγήσεις και ομιλίες συμμετείχαν, η Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, η Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων, εκπρόσωποι Φορέων Υγείας και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
Επίσης, στο Συνέδριο συμμετείχαν ομιλητές διεθνούς κύρους, οι οποίοι παρουσίασαν την Διεθνή Εμπειρία από την εφαρμογή συναφών συστημάτων DRG και τρόπους αξιοποίησης για την περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα.

“Το κατάμεστο αμφιθέατρο και οι περισσότερες από 1000 διαδυκτυακές συμμετοχές καθόλη την διάρκεια του Συνεδρίου αποτελούν ιδιαίτερη τιμή για το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Ο Πρόεδρος Δ.Σ Παντελής Μεσσαρόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος Χαράλαμπος Πλατής και τα μέλη Δ.Σ ευχαριστούν θερμά όλες και όλους τους συμμετέχοντας για την συμβολή τους και δεσμεύονται για ακόμη περισσότερες δράσεις στο μέλλον”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας -Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (KETEKNY) – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG», Δράση: 16756 (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5179127,) που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

φωτό: Παραχώρηση από ΚΕΤΕΚΝΥ

Διαβάστε επίσης

Χωρίς οργανωμένη Περιγεννητική Φροντίδα πολλές πόλεις της Ελλάδας

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως με καρκίνο του μαστού – Μόνο 7 χώρες έχουν πετύχει μείωση της θνησιμότητας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.