Άδωνις: Το QR code μας διασφαλίζει από την κυκλοφορία φαρμάκων – μαϊμού

Ο έλεγχος του παρεμπορίου των φαρμάκων – μαϊμού και η διασφάλιση της ποιότητας των φαρμακευτικών προιόντων, εξασφαλίζεται με το QR code, που θα φέρουν στο εξής τα φάρμακα.

Από τις 9 Φεβρουαρίου καταργήθηκαν οι ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων και αντικαθίστανται σταδιακά με QR code, με βάση τον κανονισμό 2016/161 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το QR code των φαρμάκων

Με το QR code διασφαλίζεται η ποιότητα, αλλά και οι επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για τους πολίτες της χώρας μας, ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η αλλαγή αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της διαφάνειας στη φαρμακευτική αγορά αλλά και στον περιορισμό στην κυκλοφορία παραποιημένων φαρμάκων.

Για την υλοποίηση του νέου συστήματος, δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO), τον οποίο χρηματοδοτούν και διαχειρίζονται οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) των φαρμάκων, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Τα ψευδεπίγραφα φάρμακα

Τα ψευδεπίγραφα φάρμακα είναι πλαστά/ψεύτικα φάρμακα που μας ξεγελούν ότι είναι τα αυθεντικά, εγκεκριμένα φάρμακα.

• Μπορεί να είναι χωρίς συστατικά ή να περιέχουν συστατικά κακής ποιότητας ή/και σε λάθος ποσότητα (μεγαλύτερη ή μικρότερη). Μπορεί επίσης, να περιέχουν λανθασμένα συστατικά ή/και τοξικές ουσίες που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν στο θάνατο.
• Δεδομένου ότι δεν έχουν περάσει την απαιτούμενη αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας, όπως απαιτείται από τη διαδικασία έγκρισης φαρμάκων της ΕΕ και της τοπικής αρχής (ΕΟΦ), μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία.

qr code

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΗMVO κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου: «Η ανάπτυξη ενός τόσο σύγχρονου, εξελιγμένου τεχνολογικά και αποτελεσματικού συστήματος επαλήθευσης φαρμάκων αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα, προϊόν πολυετούς προετοιμασίας και συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα. Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση του απαίτησε σημαντικές επενδύσεις, στενή συνεργασία, εκτενείς προσπάθειες αλλά και αφοσίωση από όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, ώστε να τεθεί σε λειτουργία και να εφαρμοστεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών. Ο νέος δισδιάστατος γραμμωτός κώδικας (2D Barcode) θα αντικαταστήσει την ταινία γνησιότητας του ΕΟΦ, και η διαδικασία αποζημίωσης των φαρμάκων θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την επαλήθευση (decommissioning). Αξίζει να σημειώσουμε πως το νέο σύστημα αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση όχι μόνο της ποιότητας των παρεχόμενων φαρμακευτικών υπηρεσιών στη χώρα μας, αλλά και για την αναβάθμιση του Εθνικού συστήματος υγείας, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.»

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη συνεργασία 10.552 ιδιωτικών φαρμακείων, 38 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, 103 ιδιωτικών νοσοκομείων, 150 δημόσιων νοσοκομείων και 135 χονδρεμπόρων στην Ελλάδα, οι οποίοι διανέμουν ετησίως περίπου 500 εκατομμύρια συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και 350 κατόχους αδειών κυκλοφορίας. Κάθε φαρμακείο ή τελικός χρήστης διαθέτει τώρα τουλάχιστον ένα σαρωτή για να ελέγχει κάθε συσκευασία πριν διανεμηθεί. Ο σαρωτής συνδέεται με μια κεντρική βάση δεδομένων των φαρμάκων που παρασκευάζονται, διανέμονται και διατίθενται προς πώληση στην Ελλάδα.
Οι ασθενείς θα αρχίσουν να βλέπουν τις νέες δικλίδες ασφαλείας στις συσκευασίες φαρμάκων τις επόμενες εβδομάδες. Κάθε συσκευασία θα έχει:
• Έναν μοναδικό σειριακό αριθμό ενσωματωμένο σε δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα (2D), που θα περιέχει δεδομένα μοναδικά για τη συγκεκριμένη συσκευασία, και
• Έναν μηχανισμό ασφαλείας (όπως σφραγίδα, ταινία ή ειδικό κλείσιμο) που διασφαλίζει ότι η συσκευασία δεν έχει ανοιχτεί ή αλλοιωθεί.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Μιχάλης Χειμώνας ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και μεταξύ άλλων ανέφερε σχετικά: «Η σύσταση και λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) αποτέλεσε ένα δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα το οποίο με την πολύτιμη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των φαρμακοποιών, της φαρμακοβιομηχανίας και κυρίως του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων Αρχών του (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ) και της ΗΔΙΚΑ στέφθηκε με επιτυχία! Επιπλέον, ανέφερε ότι οι παραγωγικές εταιρείες στην Ελλάδα επένδυσαν περίπου 70 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή των χαρακτηριστικών ασφαλείας, και η φαρμακοβιομηχανία καλύπτει πλήρως τα έξοδα του συστήματος.»

Διαβάστε επίσης

Οι άνω των 65 ετών εμπλέκονται σε τροχαία κατά 16,6% – Τι λένε οι εκπαιδευτές οδήγησης

ΕΕΠΕ: Απαξίωση των παθολόγων με το πρόγραμμα Πρόληψης κατά των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.