Αλκοόλ και ανήλικοι: Έρχεται νομοσχέδιο με απαγορεύσεις και ποινές

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά κατάχρησης αλκοόλ. Ανήλικοι έρχονται σε κατάσταση μέθης και πολύ συχνά καταλήγουν στο νοσοκομείο.

Το Υπουργείο Υγείας μαζί με άλλα τρία Υπουργεία, το Προστασίας του Πολίτη, το Δικαιοσύνης και το Οικονομικών επεξεργάζονται νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από τις επιπτώσεις του αλκοόλ.

Στο Υπουργείο Υγείας το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου, όπως, άλλωστε, και όλες οι εξαρτήσεις.

Σε αυτή τη φάση συλλέγονται στοιχεία και συντάσσονται κάποιες πρώτες λεπτομέρειες, με στόχο να «φρενάρει» η πώληση προϊόντων αλκοόλ σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών και να υπάρξουν ποινές για όλους, όσοι διακινούν και πωλούν αλκοόλ σε ανήλικους.

Αλκοόλ και ανήλικοι: Έρχεται πέλεκυς

Το νέο νομοσχέδιο θα δίνει, μεταξύ άλλων, βαρύτητα στη νοθεία του αλκοόλ. Θα προβλέπεται κατάργηση της άδειας για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν συμμορφώνονται.

Η όποια παράβαση για το αλκοόλ δεν θα είναι διοικητική, αλλά θα θεωρείται πλημμέλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρτζόπουλο: «Υποχρέωση ρητή του πωλητή, όχι απλώς στη διασκέδαση και στην εστίαση, αλλά και στα mini / super markets και στα περίπτερα, θα είναι να ζητά στοιχεία ταυτότητας. Εάν ο πωλητής δεν ζητά ταυτότητα, θα παραβαίνει το νόμο».

Επίσης θα μπαίνει λουκέτο σε επιχειρήσεις από την πρώτη παράβαση. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα λαμβάνονται υπόψη και καταγγελίες πολιτών για επιχειρηματίες που δίνουν αλκοόλ σε παιδιά και σε εφήβους.

Ειδικότερα αναλαμβάνει κύριο ελεγκτικό ρόλο η ΕΛΑΣ, που μέχρι στιγμής παρενέβαινε «κατά έγκλιση», με τη συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Εννοείται ότι θα απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε κέντρα διασκέδασης. Στην περίπτωση κάποιας χοροεσπερίδας σχολείου ή άλλης ιδιωτικής εκδήλωσης, θα είναι ενήμερη η ΕΛΑΣ.

Επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία

Το αλκοόλ θεωρείται «βόμβα» για έναν παρθένο και υπό ανάπτυξη οργανισμό, όπως αυτός των παιδιών. Ακόμη και μικρή ποσότητα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του.

Σύμφωνα με το μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, καθηγητή Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αριστείδη Τσατσάκη:

«Το αλκοόλ και ο καπνός είναι ψυχοδραστικές ουσίες, που έχουν γίνει αποδεκτές κοινωνικά και νομικά για χρήση. Ωστόσο επειδή προκαλούν εξάρτηση, θα μπορούσαν να ενταχθούν στις απαγορευμένες ουσίες».

Η ηλικία και το σωματικό βάρος των παιδιών επηρεάζουν την επίδραση του αλκοόλ στην υγεία τους – εννοείται πως παίζει ρόλο και η ποσότητα που καταναλώνεται.

Πώς επιδρά

Αν ένα ποτό είναι νοθευμένο, ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Πώς δρα, όμως, το αλκοόλ;

«Τα παιδιά έχουν την ευαισθησία ενός νέου οργανισμού και πιο εύκολα θα μεθύσουν με πιο μικρή ποσότητα. Θα παρατηρηθεί αδυναμία στην κίνηση και στην ομιλία τους, μετά αναπνευστική καταστολή και καρδιακές αρρυθμίες και μπορεί να οδηγηθούν ακόμη και στον θάνατο.

Επίσης μια άλλη ιδιότητα του αλκοόλ είναι ότι προκαλεί εθισμό. Ο καρκίνος και η κίρρωση του ήπατος έχουν ξεκινήσει ακριβώς από το ότι προκαλεί εξάρτηση. Η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη των ναρκωτικών. Η ουσία μεταβολίζεται στο ήπαρ, αφού απορροφάται από το στομάχι.

Είναι δηλητήριο αλλά και φάρμακο, ορισμένοι το χρησιμοποιούν σαν μέσο χαλάρωσης, αλλά η κατάχρηση και ιδιαίτερα στα παιδιά μπορεί να γίνει χρόνια συνήθεια και να επιφέρει ανήκεστες βλάβες στον οργανισμό», επισημαίνει ο κ. Τσατσάκης.

Διαβάστε επίσης

«Στεγνός» Ιανουάριος: Πώς ένας μήνας χωρίς αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας

Κατανάλωση αλκοόλ: Πώς μπορούμε να προλάβουμε το hangover;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.