Με άδεια χέρια έφυγαν από τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών. Γενναία αύξηση στον προϋπολογισμό για τα φάρμακα δεν προβλέπεται άμεσα και η «Δαμόκλειος Σπάθη» του clawback εξακολουθεί να απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών εταιριών του κλάδου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, όπως, άλλωστε, κάθε φορά, και ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε πως για το 2024 η κατάσταση θα είναι καλύτερη και ότι στα νοσοκομειακά φάρμακα οι επιβαρύνσεις των εταιρειών υποχωρούν κάτω από το 70%.
Ωστόσο πέρα από τα 400 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν φαίνεται ρεαλιστική η δυνατότητα να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για την ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού.
Συνάντηση Άδωνι με φαρμακευτικές: Τι αναμένεται για το clawback του β’ εξαμήνου του 2023
Πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι οι στόχοι, που έχουν τεθεί για το clawback το 2024, φαίνεται να επιτυγχάνονται.
Σύντομα οι φαρμακευτικές εταιρίες θα λάβουν και τα σημειώματα για το clawback, που αφορά στο β’ εξάμηνο του 2023 – οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι βελτιωμένο σε σύγκριση με εκείνο του α’ εξαμήνου, αλλά και πάλι υψηλό.
Συνολικά, η μέση αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2024, για όλα τα κανάλια διακίνησης (ιδιωτικά φαρμακεία, νοσοκομεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους), εκτιμάται κοντά στο 7%.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας έχει δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσει να μοιράσει την έξτρα χρηματοδότηση, που προβλέπεται για τον προϋπολογισμό φαρμάκων για το 2025, με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην επιβαρυνθεί κάποιο κανάλι διανομής με υψηλότερο clawback, ως ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων.
Πάει «άπατο» το Σύμφωνο Συνεργασίας
Ως προς το πολυσυζητημένο τριετές (2025-2027) Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και φαρμακευτικών εταιριών, δεν φαίνεται να προχωρά.
Πηγές της αγοράς μας μετέφεραν χαρακτηριστικά ότι «πάει άπατο», τουλάχιστον για την ώρα.
Ο κ. Γεωργιάδης είχε ζητήσει ήδη από το καλοκαίρι ένα κοινό κείμενο από τους φορείς των φαρμακευτικών εταιρειών με τις προτάσεις τους για τις λεπτομέρειες του Συμφώνου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν δεν υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης για δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου την ερχόμενη τριετία, αυτό δεν θα γίνει.
Στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τις διοικήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), παρέστησαν, επίσης:
ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Νάντια Γκογκοζώτου, η πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων Φλώρα Μπακοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΑΠΥ Άρης Αποστόλου και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΙΦΕΤ Ελευθερία Τοκατλίδου.
ΠΗΓΗ: mononews