«Η δέσμευσή μας για νομιμότητα παντού απλώνεται σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής», διαμηνύει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του με αφορμή τις σημερινές αποκαλύψεις για υπερσυνταγογράφηση.
«Τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται ανεκτές από κανέναν και για κανέναν… Έχουμε τη βούληση να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού έχει ως εξής;
«Η δέσμευσή μας για νομιμότητα παντού δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο πολιτικής. Απλώνεται σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν τομέα υψίστης σημασίας, όπως αυτός της Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εντοπίστηκαν 100 γιατροί που, μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2024, υπερσυνταγογραφούσαν σε ασθενείς. Μάλιστα, σε έναν από αυτούς, επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ, καθώς συνταγογράφησε, μέσα σε έναν μόλις μήνα, χιλιάδες φάρμακα και μάλιστα στο ΑΜΚΑ της μητέρας του.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Και αυτό ακριβώς πράττουμε», καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γεωργιάδης: ”Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους”
Νωρίτερα, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη τύπου, παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο μέσω της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό της σπατάλης στο φάρμακο και την υπερσυνταγογράφηση.
Ο κ. Γεωργιάδης, έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή στην υπερσυνταγογράφηση», μία δέσμευση για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως είπε, προσθέτοντας: «Να σταματήσει η σπατάλη ώστε να αξιοποιήσουμε του πόρους που μας δίνει ο λαός για να μη λείψουν οι καινοτόμες θεραπείες από τους ασθενείς που τις χρειάζονται».
Όπως ανέφερε, πρόκειται για «σπατάλη υπερσυνταγογράφησης και τελικά κλοπή. Αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από τον υπουργό, λείπουν από τους πολίτες που κινδυνεύουν να μην έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται».
Ανακοίνωσε δε, τον εντοπισμό περισσότερων από 100 νέων περιπτώσεων γιατρών που φαίνεται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Η πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, αυτοί οι 100 γιατροί συνταγογράφησαν μεταξύ 250 και 422 διαφορετικών φαρμάκων ανά ασθενή (ΑΜΚΑ) σε ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια.
Διαβάστε επίσης
ΙΣΑ: Υπέρ του ελέγχου στη συνταγογράφηση