Οι κλινικές μελέτες είναι πολύ σημαντικές για τη Δημόσια Υγεία και για την Οικονομία. Κάθε θεραπεία, που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, έχει προέλθει μέσα από τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα νέες, καινοτόμες θεραπείες, καθώς και νέες πληροφορίες για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη βαθύτερη κατανόηση μιας νόσου.
Η σημασία, που δίνει η κυβέρνηση στις κλινικές μελέτες, φαίνεται και από το γεγονός ότι στο εξής θα λειτουργούν σε 65 νοσοκομεία του ΕΣΥ αυτοτελή Τμήματα κλινικών μελετών.
Τη νέα ΚΥΑ υπέγραψαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς και ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Κλινικές μελέτες: Αυτοτελή Τμήματα στο ΕΣΥ
Πιο συγκεκριμένα, τα Αυτοτελή Τμήματα Κλινικών Μελετών θα έχουν μια σειρά αρμοδιοτήτων και συγκεκριμένο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας, με στόχο την προαγωγή της έρευνας για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και τη διεύρυνση της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
Τα Τμήματα θα λειτουργήσουν σε κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ δυναμικότητας μεγαλύτερης των 200 κλινών, ενώ για τη σύσταση, η δαπάνη εκτιμάται σε 4.524 ευρώ ετησίως ανά Τμήμα ή συνολικά σε 294.000 ευρώ.
Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε σχετικά: «Οι κλινικές μελέτες σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ιατρική έρευνα, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων, αποτελεσματικών και ασφαλών λύσεων για διάφορες ασθένειες. Κάθε φαρμακοβιομηχανία, που επενδύει στην Ελλάδα, για εμάς είναι μία νίκη, που μεταφράζεται σε νέα φάρμακα, νέες θεραπείες και νέες θέσεις εργασίας.
Η συνέχεια στο mononews.gr
Διαβάστε επίσης
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις των διασωστών του ΕΕΣ στα Τέμπη – Μελέτη από εθελοντή