Τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου θέτει ο Ιατρικός Σύλλογος κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Με παρεμβάσεις του ο ΙΣΑ προς τους υπουργούς Γεωργιάδη και Χατζηδάκη θέτει τα βασικά αιτήματα των γιατρών, προκειμένου να δρομολογηθεί ένας νέος διάλογος για την επίλυσή τους.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ζήτησε, από τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη, στο πλαίσιο της σημερινής τους συνάντησης, στο Υπουργείο Υγείας, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την οικονομική στήριξη του ιατρικού κόσμου
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, επανέλαβε στον κ. Γεωργιάδη το πάγιο αίτημα του ΙΣΑ, για κατάργηση του Claw back, διαγραφή των οφειλών ή τουλάχιστον την αποπληρωμή σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις, καθώς οι πάροχοι έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ ανάλογη είναι και η παρέμβαση του ΙΣΑ προν κ. Χατζηδάκη.
Τόνισε επίσης, την ανάγκη να γίνει άμεσα ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και επισκέψεων και αύξηση των τιμών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα στον ΙΣΑ, της Ομοσπονδίας Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΣΚΕ) και της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων.
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα, με το πιλοτικό πρόγραμμα, για το κλείσιμο των ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο παρουσιάζει δυσλειτουργίες.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η πλατφόρμα θα λειτουργήσει κανονικά, από τον Νοέμβριο, ωστόσο οι δυσλειτουργίες θα αποκατασταθούν άμεσα, με βάση τις προτάσεις του ΙΣΑ. Όπως διευκρινίστηκε θα υπάρχει διαλειτουργικότητα των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ, με τα συστήματα πληροφορικής που έχουν τα ιατρεία και δεν θα γίνεται αποστολή μηνύματος προς τον ασθενή, αλλά θα ισχύει το ραντεβού που έχει κλείσει ο γιατρός. Επίσης από την έναρξη της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα πάψει να ισχύει η υποχρέωση καταχώρησης των ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με τον ΙΣΑ, προκειμένου να βρεθούν λύσεις, στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη. Του εκθέσαμε τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι της υγείας και ζητήσαμε την αύξηση της χρηματοδότησης για την ΠΦΥ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία, χωρίς γιατρούς δεν γίνεται».
Η επιστολή προς τον Κωστή Χατζηδάκη
Παράλληλα ο ΙΣΑ με επιστολή του, στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ν. Παπαθανάση και στον Υφυπουργό κ Αθ.Πετραλιά, με την οποία περιγράφει τη δεινή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει οι Πάροχοι υγείας και ζητά την είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών επιστροφής (rebate) και clawback των ετών 2021 και εντεύθεν, σε 120 μηνιαίες δόσεις.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής :
«Με την 208/2024 πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ επιβλήθηκε στους παρόχους της παρ. 1 του άρθρου 100 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) (διαγνωστικά εργαστήρια, μικροβιολογικά ιατρεία, πολυιατρεία κλπ.), η προείσπραξη λόγω clawback σε ποσοστό 65% εκάστου εκ των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2023 σε 9 δόσεις, ενώ παράλληλα και συγχρόνως επιβλήθηκε με την 215/2024 (ΦΕΚ Β’ 5300-20/9/2024) η ρύθμιση είσπραξης του ποσού της αυτόματης επιστροφής clawback των παροχών υγείας για τις ανείσπρακτες οφειλές του έτους 2022 σε 12 δόσεις όπως και αναμένεται να επιβληθεί η είσπραξη για το υπόλοιπο των μηνών του 2023 όπου και αυτό αναμένεται να ρυθμιστεί σε 12 δόσεις.
Το αδικαιολόγητο χρέος των παρόχων υγείας λόγω περικοπών clawback (διαγνωστικά εργαστήρια, μικροβιολογικά ιατρεία »πολυιατρεία κλπ.) που κυλίεται από το 2013-2021 έχει ρυθμιστεί μεν σε 120 δόσεις αλλά εξαντλεί την ρευστότητα των παρόχων Υγείας με αποτέλεσμα να απολύουν προσωπικό και ιατρεία που εξυπηρετούν όλες τις άλλες ειδικότητες με τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις να πρέπει να παύουν τις εργασίες τους σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο επιμελημένης τακτικής συρρίκνωσης του κλάδου που εφαρμόζεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Η επιδείνωση της ρευστότητας των παρόχων Υγείας με τις νέες εισπράξεις για το 2022 & 2023 που ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να ρυθμίσει σε εξαιρετικά μικρότερες σε αριθμό δόσεις είναι καταστροφική.
Εφόσον ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και
Οικονομικών είναι ανάλγητα στο κλείσιμο ιατρείων μελών της ιατρικής κοινότητας
και στην επιδείνωση της ιδιωτικής οικονομίας και ανάπτυξης που στηρίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ζητούμε, ως μόνη πραγματική λύση για τη βιωσιμότητα των παρόχων Υγείας:
α) να περικοπεί ποσό του χρέους τους που βεβαιώθηκε στο παρελθόν λόγω rebate & clawback και είναι σε ρύθμιση και αφορά τα έτη 2013 και 2021
β) για το πέραν του 2021 ανείσπραχτων οφειλών και γι όλα τα υπόλοιπα έτη την είσπραξη των πάσης φύσεως ανείσπρακτων και μη βεβαιωμένων οφειλών επιστροφής clawback, να εισπραχθούν με τη μορφή άτοκων μηναίων δόσεων, ο αριθμός των οποίων δύναται να καθοριστεί έως εκατόν είκοσι (120) μετά από αίτηση των παρόχων.
Άλλως είναι βέβαιο, ακόμα και με τους κανόνες τις κοινής λογικής και πείρας, αλλά και μαθηματικά ότι οι ως άνω πάροχοι άμεσα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πάσης φύσεως οικονομικές υποχρεώσεις τους και θα υποχρεωθούν σε παύση εργασιών. Απευθυνόμαστε στην ευθυκρισία σας».
Διαβάστε επίσης
Αυτές οι τροφές είναι το ελιξίριο μακροζωίας και πνευματικής υγείας, σύμφωνα με έρευνα
Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες της γενιάς Z και των Millennials – Μεγάλη έρευνα της Merck