Προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) για την εκπόνηση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο» για την περίοδο 2024-2028, υπέγραψαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. καθηγητή, κ. Γεράσιμος Σιάσος.
Ήδη, όπως έγραψε σήμερα το Healthstories, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας απέστειλε εγκύκλιο ως εξαιρετικά επείγουσα, με θέμα “Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού – Οκτώβριος 2024: Δράσεις ενημέρωσης από τις Υγειονομικές Περιφέρειες στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Φώφη Γεννηματά»”.
Η προγραμματική συμφωνία αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός στρατηγικού πλαισίου δράσης για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου στην Ελλάδα, καθώς και του στρατηγικού πλαισίου δράσης για την ανάπτυξη και την υλοποίηση της παρηγορητικής/ανακουφιστικής φροντίδας. Το πλαίσιο ανάπτυξης του ολιστικού σχεδίου δράσης για τον Καρκίνο στη χώρα μας θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων, συμπεριλαμβανομένης της Κοινωνίας των Πολιτών και των Ενώσεων Ασθενών.
Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, με εκατομμύ-ρια νέες διαγνώσεις να καταγράφονται κάθε χρόνο. Η ανάπτυξη του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο» θα βοηθήσει στην αναγνώριση κρίσιμων στόχων και στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα βελτιώσει την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου.
Η υπογραφή αυτής της προγραμματικής συμφωνίας επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Κ.Π.Α. για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην νόσο του καρκίνου. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου και θα δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ασθενείς, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πρόληψης, το Υπουργείο Υγείας προωθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης, «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» , το οποίο στοχεύει στη δωρεάν παροχή προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του του παχέος εντέρου καθώς και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μέσα από αυτά τα προγράμματα, χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη ωφεληθεί, αναδεικνύοντας τη σημασία της προληπτικής ιατρικής στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Διαβάστε επίσης
Με τι συνδέουν τα παιδιά την ανάγνωση βιβλίων από τους γονείς τους
Γιατρός που κατηγορείται για τον θάνατό του Μάθιου Πέρι παραδέχθηκε την ενοχή του